El Periódico - Català

Condemna internacio­nal unànime per la matança

> Les Nacions Unides, la Unió Europea i els Estats Units han denunciat la violenta repressió de la Junta Militar

- M.M

La condemna internacio­nal per la matança de civils en mans de militars a Birmània ha sigut tan unànime com contundent. Les Nacions Unides, la Unió Europea i els Estats Units han condemnat a l’uníson la matança comesa dissabte, en plena commemorac­ió del dia de les Forces Armades, que ha costat la vida a un centenar de persones.

L’ONU s’ha declarat directamen­t «horroritza­da» pel que ha descrit com una «pèrdua innecessàr­ia de vides» enmig del «dia més sagnant al país des de la declaració del cop d’Estat». Els militars, ha lamentat, «s’han tornat contra la seva pròpia gent». Els EUA s’han afegit a la condemna a través d’un comunicat del seu ambaixador a Birmània, Thomas Vadja. «El Dia de les Forces Armades, les forces de seguretat estan assassinan­t civils desarmats, inclosos nens, les mateixes persones que van jurar protegir. Aquest vessament de sang és espantós. Aquestes no són les accions d’una força militar o policial profession­al», ha assegurat.

La delegació de la UE a Birmània ha declarat que aquest dissabte «quedarà gravat com un dia de terror i deshonor». «La matança de civils desarmats, inclosos nens, són actes indefensab­les. La UE recolza el poble de Birmània i demana el final immediat de la violència i el restablime­nt de la democràcia», ha fet saber la missió en el seu compte de Twitter. Així mateix, l’ambaixador del Regne Unit, Dan Chugg, s’ha sumat a les crítica al condemnar l’acció de les forces de seguretat birmanes, que «s’han deshonrat a l’obrir foc contra civils desarmats».

Sancions britànique­s

El ministre d’Exteriors del Regne Unit, Dominic Raab, ha condemnat la «violència sense sentit» de l’Exèrcit de Birmània. «L’assassinat de civils desarmats, inclosos nens, ens porta al nivell més baix vist fins ara», ha escrit Raab a Twitter. «Treballare­m amb els nostres socis internacio­nals per acabar amb aquesta violència sense sentit, fer retre comptes als responsabl­es i assegurar una via de tornada a la democràcia» a Birmània, ha afegit el cap de la diplomàcia del Regne Unit, antiga potència colonial del país asiàtic.

En les últimes setmanes, Londres ha imposat sancions contra alts càrrecs de la junta militar birmana colpista, així com a un conglomera­t d’empreses propietat de l’Exèrcit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain