El Periódico - Català

Egipte no sap quan reobrirà el canal de Suez

> El desbloquei­g dependrà de la marea alta d’avui o de si es pot reduir la càrrega del vaixell

- EL PERIÓDICO

El cap de l’Autoritat del Canal de Suez, l’almirall Osama Rabie, va afirmar ahir en la seva primera compareixe­nça davant la premsa que no podia concretar quan es desbloquej­arà aquesta important via marítima, taponada des del passat dia 23 pel vaixell portaconte­nidors Ever Given. «És difícil marcar una data per solucionar el problema», va dir Rabie en una multitudin­ària roda de premsa a la seu de l’Autoritat, a la ciutat d’Ismailia, a la vora del canal de Suez.

No obstant, es va mostrar optimista sobre aconseguir moure el vaixell gegant amb els 14 remolcador­s que des de divendres intenten arrossegar-lo, tot i que dependrà que la marea sigui favorable. «No puc dir quan acabarem, potser aquesta nit [de dissabte], si Déu vol, potser demà», va dir l’almirall davant les preguntes insistents dels periodiste­s. Va explicar que, després de retirar la sorra de la vora on està encallat l’Ever Given i excavar per augmentar la profundita­t del canal en aquesta zona, l’opció principal en aquells moments era arrossegar el portaconte­nidors.

La marea alta que s’espera diumenge a la tarda podria «ser de gran ajuda» per als equips tècnics que intenten alliberar el barco, va dir a l’agència AFP Plamen

Natzkoff, expert de VesselsVal­ue. «Si no aconseguei­xen desencalla­r-lo, la pròxima marea alta no arribarà fins d’aquí a quinze dies i això podria causar problemes», va afegir.

La següent opció, en el cas que no sigui possible moure’l amb tota la càrrega, és descarrega­r una part dels 18.300 contenidor­s de mercaderie­s que porta el vaixell per alleugerir-ne el pes, segons les dades ofertes per Rabie. L’almirall va destacar la gran mida de la nau, de 400 metres d’eslora, tot i que va assenyalar que

Rabie no va voler apuntar a cap causa concreta respecte a l’incident, que es va produir quan el portaconte­nidors va quedar travessat al tram sud del canal, al quilòmetre 151, durant una tempesta de vent i sorra que reduïa la visibilita­t. «La tempesta de sorra no estava a la nostra mà», va dir la mateixa font, que va afegir que hi pot haver altres motius, com «un error tècnic o humà, però no es pot determinar abans de les investigac­ions» pertinents.

Tampoc va voler avançar res sobre les possibles multes o indemnitza­cions pel succeït, però va afirmar que el canal de Suez «no perdrà clients perquè l’incident no va ser intenciona­l i no té a veure amb el canal».

Actualment, al voltant de 300 vaixells fondegen als dos extrems del canal esperant per poder passar, aturats en un monumental embús que implica pèrdues milionàrie­s. Gairebé 19.000 embarcacio­ns van utilitzar el canal de Suez l’any passat, una mitjana de 51,5 al dia.

n

 ?? Mahmoud Khaled / AFP ?? Vista aèria dels barcos que esperen per poder passar el canal de Suez.
Mahmoud Khaled / AFP Vista aèria dels barcos que esperen per poder passar el canal de Suez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain