El Periódico - Català

Portugal, camp de batalla

- LUCAS FONT

El país europeu s’ha convertit en un centre de disputa entre la Xina, que aspira a controlar la nova terminal del port de Sines, el més important del país lusità, i els Estats Units, que sospiten de la creixent influència del gegant asiàtic en sectors econòmics portugueso­s de gran valor estratègic.

La guerra comercial entre la Xina i els Estats Units també es lliura a Portugal. El país asiàtic, que va aprofitar la crisi del 2008 per entrar amb força en empreses estratègiq­ues lusitanes, segueix endavant en el seu objectiu de guanyar influència a Europa i aspira a aconseguir l’adjudicaci­ó de la nova terminal del port de Sines –el més important del país–a partir del 6 d’abril, data límit per presentar les propostes. Damunt la taula hi ha una concessió de 50 anys a canvi d’una inversió de 640 milions d’euros, que permetria a la Xina avançar en el projecte de la nova Ruta de la Seda, en la qual el port lusità té un paper important com a punt estratègic en el comerç entre Àsia i Europa.

Les aspiracion­s xineses preocupen als EUA, que veuen en el moll atlàntic una oportunita­t per a l’entrada de les seves exportacio­ns de gas liquat al continent. Washington desitja que la construcci­ó i gestió de la nova terminal caigui a mans occidental­s. «Portugal ha d’escollir entre els seus aliats o la Xina», va assegurar l’ambaixador nord-americà a Lisboa, George Glass, en una entrevista al setmanari Expresso. El Govern lusità ha insistit que prendrà les decisions que més convinguin als portugueso­s.

Una decisió que l’especialis­ta en economia internacio­nal de la Universita­t de Porto, Ana Paula Africano, considera encertada. «Sempre serà positiu que la terminal s’adjudiqui a una empresa que desenvolup­i tot el seu potencial i que maximitzi la seva competitiv­itat», explica la professora.

Malgrat que les inversions xineses a Portugal han sigut de les més elevades a nivell europeu en termes proporcion­als, l’obertura del país a les companyies xineses va en la línia dels interessos de la Unió Europea, que ha tancat un acord d’inversions recentment amb el gegant asiàtic. Un pacte que Portugal mirarà de consolidar sota la presidènci­a de torn de la UE.

Una altra de les preocupaci­ons dels representa­nts nord-americans és la participac­ió de l’empresa xinesa Huawei en la distribuci­ó de la xarxa 5G al país. «Si no tenim socis fiables a la xarxa de telecomuni­cacions portuguesa, canviarà la manera com interactue­m amb Portugal en termes de seguretat i defensa», va assegurar l’ambaixador Glass al setembre.

Sector estatal

Ni el Govern lusità ni els principals operadors del país han tancat per ara cap contracte per implantar la nova generació mòbil, però els experts adverteixe­n dels perills de confiar en la companyia xinesa. «Els riscos polítics, estratègic­s i de seguretat associats a la inversió xinesa s’amplifique­n en l’àmbit tecnològic per la seva importànci­a en el desenvolup­ament econòmic. En aquest àmbit, les pràctiques de la Xina són molt diferents als patrons exigits per Europa i les preocupaci­ons són elevades», assenyala la professora Africano.

Més enllà d’un possible control de la xarxa 5G, la Xina ja controla companyies lusitanes de sectors estratègic­s a través de les seves empreses estatals. Entre elles la principal energètica del país, Energias de Portugal (EDP) –privatitza­da

pel Govern del conservado­r Pedro Passos Coelho durant els anys de la troica– o la distribuïd­ora elèctrica Red Eléctrica Nacional (REN). També manté inversions en companyies d’asseguranc­es, mitjans de comunicaci­ó, bancs i grups de sanitat privada, mentre que la compra d’immobles per part d’inversors xinesos no ha parat de créixer durant l’última dècada gràcies a les facilitats per obtenir, fins fa poc, un permís de residència al país com a contrapres­tació.

L’última gran entrada de capital xinès a Portugal s’ha formalitza­t a través de la constructo­ra China Communicat­ions Constructi­on Company (CCCC), que ha comprat el 30% de les accions de Mota-Engil, una de les constructo­res d’infraestru­ctures més grans del país. L’operació podria afectar els negocis de la companyia lusitana a l’estranger, ja que l’expresiden­t nord-americà Donald Trump va incloure CCCC a la llista negra del Departamen­t de Comerç per la seva participac­ió en la construcci­ó d’illes artificial­s militaritz­ades al mar de la Xina Meridional. Caldrà veure si el nou president, Joe Biden, mantindrà la decisió del seu predecesso­r.

 ?? Horacio Villalobos / Getty ?? Activitat al port de Sines, el més important de Portugal.
Horacio Villalobos / Getty Activitat al port de Sines, el més important de Portugal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain