El Periódico - Català

Humiliacio­ns i imposicion­s

ERC i JxCat lluiten per lligar-se de mans mútuament, producte d’interminab­les picabarall­es polítiques, mentre fora de la bombolla política un país sencer intenta sobreposar-se a una pandèmia i a una dura crisi econòmica que s’ha plantat a la porta de molt

- Josep Martí Blanch

La XIIIa legislatur­a catalana va camí de convertir-se en un estrepitós cop de gallet. La profecia no és una profecia, sinó una constataci­ó i no té a veure que la investidur­a de Pere Aragonès tiri endavant el pròxim dimarts, durant les pròximes setmanes o que s’estavelli definitiva­ment i, una vegada esgotat el termini de 60 dies, ens tornin a convocar a les urnes. Res de bo pot sortir d’un executiu parit amb els fòrceps de la vexació mútua entre els qui haurien d’acabar sent els seus integrants. I això és el que està sent la no-negociació entre ERC i JxCat: un capítol d’humiliacio­ns i imposicion­s amb un país al fons que s’ha deixat l’11,4% del PIB el 2020 a causa de la Covid.

ERC no ha actuat amb la innocència pueril d’un nen amb dents de llet posant JxCat l’últim a la llista de les seves negociacio­ns. Al contrari, els de Junqueras van treure els ullals el primer dia per mossegar la jugular dels junters. Que Pere Aragonès derrotés Carles Puigdemont a les urnes es va interpreta­r com la carta blanca que no era. La humiliació final va ser presentar l’acord amb la CUP sense haver avançat gairebé amb JxCat. Junqueras i Aragonès es van asseure a la taula a dinar en ordre invers. Van demanar les postres i, quan van preguntar pels segons i els primers, els xefs Carles Puigdemont i Jordi Sánchez els van dir que la cuina estava tancada. Així que de moment segueixen amb una gana canina.

De plantofade­s i cops de puny

JxCat havia rebut una plantofada i es va regirar amb cops de puny. Aragonès, humiliat al debat d’investidur­a i condicions de negociació inassumibl­es per a ERC. El candidat republicà es va despertar del somni de la victòria amb un cap de cavall entre els llençols i una noteta manuscrita enviada des de Waterloo: «No m’heu guanyat, hem empatat. No soc un cadàver polític en clau interna com preteneu i no portareu el país més a l’esquerra del que ja ho està sense el nostre permís. I si no voleu la nostra companyia, endavant, atreviu-vos amb altres majories. Us crucificar­em des de l’oposició i en uns mesos sereu només cendra per als votants independen­tistes». És evident que més que futurs socis semblen púgils de boxa sense guants.

A les velles ferides encara per cicatritza­r se’n sumen altres de noves. Així que, per fixar expectativ­es raonables, al màxim que poden aspirar és reeditar una petita guerra freda d’anar per casa. A les qüestions de gran fatxenderi­a–Consell de la República, data de caducitat de la negociació amb el Govern central si no dona resultats...–se sumen d’altres que fan menys soroll però que són decisives per a la negociació És el cas, per exemple, de qui manejaria, en aquest hipotètic Govern, la part autonòmica dels fons de recuperaci­ó assignats per la UE.

Equilibris d’ERC

ERC no es rendirà. L’oportunita­t d’abandonar el seu paper de subalterns és ara i no volen deixar-la passar. Però s’ha de mesurar amb molt compte perquè qualsevol moviment amb JXCat pot provocar que trontolli el seu acord amb la CUP. A JxCat van forts. Manifesten obertament la seva predisposi­ció a quedar-se fora del govern si no se cedeix davant les seves exigències, facilitant fins i tot que Aragonès sigui president però sense comptar amb ells a l’executiu.

Consideren, a més, que l’Estat donarà nous arguments que reforçaran la seva estratègia de confrontac­ió sense treves ni dilacions i que el discurs contempori­tzador d’ERC quedarà, per enèsima vegada, desacredit­at per la realitat.

Els val com a exemple que el Tribunal de Comptes, acabats els treballs de fiscalitza­ció de les polítiques d’acció exterior de la Generalita­t, tornarà de manera imminent a la càrrega exigint noves fiances milionàrie­s a responsabl­es polítics independen­tistes en actiu i també jubilats. JXCat ha traslladat a les negociacio­ns la necessitat de pactar l’estratègia de resposta a aquesta qüestió per a quan es concreti el nom dels afectats i es materialit­zi l’import de les fiances, que es preveuen bastant superiors a les decretades pel mateix tribunal per les despeses del 9-N (5,2 milions) o l’1-O (4,1 milions). Aquest assumpte es podria creuar amb les negociacio­ns durant les pròximes setmanes si la investidur­a no es resol dimarts.

Tot i així, la lògica dels tribunals –acarnissam­ent en alguns casos– no altera en absolut el substantiu: l’afany etern d’ERC i JxCat de lligar-se de mans un a l’altre. Mentrestan­t, el país intenta sobreposar-se a una pandèmia i a una crisi econòmica que ha portat la carestia fins a la porta de moltes cases.

 ?? Ferran Nadeu ?? Pere Aragonès, divendres passat al Parlament, durant la jornada de sessió d’investidur­a en la qual no va sortir proclamat.
Ferran Nadeu Pere Aragonès, divendres passat al Parlament, durant la jornada de sessió d’investidur­a en la qual no va sortir proclamat.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain