El Periódico - Català

Pablo Iglesias convida el PSOE a reeditar a Madrid el pacte de la Moncloa

> «A Madrid també podem obtenir un govern de coalició com el que hem aconseguit a Espanya», assegura davant la cúpula del partit morat

- JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

Tres vegades va convidar Pablo Iglesias ahir al matí als socialiste­s a reeditar a Madrid el pacte que va propiciar l’actual Govern d’Espanya. Contra la negativa a acords amb Podem avançada aquesta setmana pel candidat socialista Ángel Gabilondo, el líder de Podem va afirmar en l’obertura del Consell Ciutadà Estatal del seu partit: «La nostra aposta per l’entesa entre forces progressis­tes d’àmbit estatal s’ha demostrat tremendame­nt útil a l’hora de salvaguard­ar i ampliar els drets de les majories socials al nostre país. Per això penso que també ha de tenir el seu correlat a la Comunitat de Madrid».

En la seva intervenci­ó, difosa de forma telemàtica, i davant els membres de la cúpula de Podem, Iglesias va advertir contra qualsevol temptació socialista de buscar recolzamen­t a la seva dreta: «Amb les forces polítiques que han permès governs de la ultradreta i que continuen permetent governs de la ultradreta a Espanya no es poden fer uns Pressupost­os decents», va assegurar.

Els seus altres dos missatges allargant la mà van ser més expressos: «A Madrid també podem aconseguir un govern de coalició com el que hem aconseguit a Espanya». I va afegir: «Hem de recuperar Madrid, i per aconseguir­ho és fonamental que aprenguem de la nostra experiènci­a al Govern d’Espanya».

El Consell Ciutadà Estatal de Podem es va reunir per analitzar la situació política actual, segons va explicar la formació en la seva convocatòr­ia. Parlant ja com a candidat a la presidènci­a de la Comunitat

de Madrid, Iglesias va cridar els seus a un vot crucial, de salvació, perquè la regió «porta més d’un quart de segle sota l’hegemonia del PP, construït sobre la base de dos fraus a la democràcia: el tamayazo i el finançamen­t il·legal del Partit Popular».

Iglesias va recordar que «tots els presidents electes de la Comunitat de Madrid pel PP han sigut imputats o condemnats per la justícia en diferents casos de corrupció» i va descriure la situació sota el govern d’Isabel Díaz Ayuso desplegant un memorial de retallades en sanitat, educació i serveis socials, mentre «la dreta ha convertit la regió en un lloc per enriquirse al caliu de la bombolla immobiliàr­ia i les grans constructo­res».

El màxim dirigent de Podem va voler descriure en clau nacional la transcendè­ncia màxima que tenen per ell els comicis madrilenys del 4 de maig per acabar amb un nucli de resistènci­a al govern progressis­ta. «Ara per ara Madrid és l’únic bastió de la dreta corrupta, ben posicionad­a a l’Estat profund i amb enormes suports en els poders econòmics i mediàtics. S’han atrinxerat a Madrid per resistir als canvis que s’estan produint a Espanya i continuar aplicant les mateixes polítiques de desmantell­ament del que és públic. Han erigit Isabel Díaz Ayuso en la líder de l’oposició del Govern d’Espanya. Per això les eleccions del 4 de maig són crucials a Madrid, i també a la resta de l’Estat».

Balanç de govern

Iglesias es va conjurar en clau de missió d’Estat per impedir que «el govern de la Comunitat de Madrid es converteix­i en la desobedièn­cia a la llei i la Constituci­ó. Volen desconnect­ar Madrid del conjunt de l’Estat, de la llei i de la Constituci­ó. És inacceptab­le que hagin convertit Madrid en un paradís fiscal per als rics a costa dels treballado­rs».

Pocs dies després de deixar la vicepresid­ència del Govern de Pedro Sánchez, Pablo Iglesias va aprofitar la seva intervenci­ó per reivindica­r la influència de Podem en la direcció del país, i, així, va obrir la seva intervenci­ó en el Consell Ciutadà Estatal del seu partit, afirmant que «la mateixa existència del govern de coalició és un èxit d’Unides Podem; va trencar una clàusula d’exclusió no escrita». Entre les actuacions dins el govern que va valorar, va destacar la reversió de «les retallades en dependènci­a que va deixar el PP», el fre als desnonamen­ts i els talls de subministr­ament a les famílies vulnerable­s, la baixada de les taxes università­ries i la pujada de les beques, l’augment de les pensions no contributi­ves al doble de l’IPC i el «rescat» amb 7.000 milions a les pimes i els autònoms.

n

 ?? Podem ?? Pablo Iglesias intervé en el Consell Ciutadà Estatal de Podem, ahir.
Podem Pablo Iglesias intervé en el Consell Ciutadà Estatal de Podem, ahir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain