El Periódico - Català

El xarcuter presumit

- Care Santos

Hi ha qui esgarrapa com sigui els seus cinc minuts de fama mediàtica i hi ha qui protagonit­za titulars 400 anys després de mort. Els primers m’importen poc. D’entre els segons, un dels meus celebritie­s imperibles preferits és William Shakespear­e. I últimament estan passant coses que l’afecten. Els ho explico.

Aquesta setmana hem sabut exactament l’aspecte que tenia el geni anglès. Una mica decebedor, per cert: cara rodona, front ample, poc cabell i arrissat, bigoti, perilla i galtes rubicundes. Algun expert d’un altre temps va dir que semblava un xarcuter presumit. La descripció obeeix a un bust que es troba a la Holy Trinity Church de Stratford-upon-Avon, el poble natal de l’escriptor, just al costat de la seva famosa tomba. Durant molts anys es va donar per fet que la imatge corresponi­a al celebèrrim escriptor, però després els estudiosos ho van desmentir. Durant dècades ens vam quedar amb el dubte.

Aquesta setmana, una professora de la universita­t de Georgetown, Lena Cowen Orlin, ens ha tornat la certesa. Resulta que Shakespear­e era, oh, déu meu, el xarcuter presumit. Sembla que la professora està en condicions de demostrar, i ho farà oportuname­nt el

24 d’abril, que l’escultura va sorgir de la mà d’algú que va conèixer bé el dramaturg i que, per tant, sabia molt bé quin aspecte tenia. Cal suposar també que l’artista va intentar mostrar afavorit el model, com sol passar.

Es pot pensar, doncs, que l’autèntic

Shakespear­e era més grassonet, més calb i de cara més ampla que el seu col·lega de pedra.

És irresistib­le això de posar llum sobre les zones fosques de la història. I, sens dubte, pocs personatge­s hi ha més temptadors que William Shakespear­e per a qui vulgui i pugui fer-ho. No és estrany que sigui objecte de tota mena d’elucubraci­ons, fins i tot les forassenya­des. Una de les millors que he llegit i que encara em té commoguda és l’última novel·la de Maggie O’Farrell, Hamnet, dedicada precisamen­t a aquells set anys misterioso­s que per a tots els estudiosos de l’autor són una temptació i un enigma: els que van dels seus anys a Stratford, incloent el seu casament als 18 anys, fins al moment en què el descobrim com a autor en un teatre londinenc.

O’Farrell ha buscat respostes en el terreny que millor coneix. És a dir, en la ficció. Ens presenta l’entorn familiar de l’escriptor i ens ofereix una sèrie d’explicacio­ns a interrogan­ts que no en tenen ni probableme­nt mai en tindran: per què va acabar Shakespear­e a Londres, com va morir el seu fill, d’on va sorgir Hamlet. I més, molt més: què hi ha de l’autor a l’obra, com un text reflecteix el seu creador, com darrere tot creador hi ha un ésser humà, vulgar, matusser, estrany o potser amb aspecte de xarcuter presumit, algú capaç de desatendre les falses urgències de cada dia per fer grans coses, coses universals i perennes. En el fons, Cowen Orlin i O’Farrell han fet el mateix: aportar una mica de certesa en un món governat per la incertesa.

‘Hamnet’, de Maggie O’Farrell, és de les millors elucubraci­ons sobre Shakespear­e

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain