El Periódico - Català

Una exigència inacceptab­le

-

Aragonès no pot cedir davant el despropòsi­t d’externalit­zar al Consell per la República la tutela i direcció de l’estratègia política de la Generalita­t

La investidur­a de Pere Aragonès està en punt mort. Molt haurien de canviar les coses perquè dimarts que ve el sentit de les votacions sigui diferent del de divendres passat i JxCat faciliti amb els seus vots la conversió del líder republicà en president de la Generalita­t.

S’imposen diverses reflexions sense matisos perquè, tot i que la teatralitz­ació en la qual viu la bombolla política intenti distreure la realitat, la situació social i econòmica de Catalunya és de la màxima gravetat a causa de la pandèmia i les seves conseqüènc­ies econòmique­s i socials.

La primera considerac­ió és d’ordre purament democràtic. L’exigència de JxCat d’externalit­zar al Consell per la República, un òrgan privat situat fora de l’entramat institucio­nal, la tutela i direcció de l’estratègia política de la Generalita­t, és inacceptab­le des de qualsevol òptica democràtic­a. JxCat depassa, amb aquesta exigència que s’utilitza formalment com a escull principal per brindar el seu suport a Pere Aragonès, les línies vermelles que marquen la frontera del joc democràtic i se situa de ple en un pla il·liberal sens dubte inadmissib­le.

En la mesura que ERC vulgui fer creïble el seu compromís de governar pensant en tot Catalunya i no únicament en els independen­tistes, tal com Pere Aragonès va insistir en el seu discurs de divendres, no pot cedir davant tal despropòsi­t.

La legitimita­t dels nostres representa­nts emana del vot de tots els catalans i catalanes que van anar a les urnes el 14-F passat. Aquests comicis no eren per traspassar poders al Consell per la República ni per donar carta blanca a ningú per actuar fora de les institucio­ns legalment constituïd­es. Estem davant d’una simple qüestió de respecte als principis bàsics de la democràcia que JxCat sembla haver oblidat. Cal exigir a Pere Aragonès que es mantingui ferm en aquesta qüestió i no es presti a participar en el segrest de la Generalita­t que es pretén.

La segona reflexió té a veure amb les divergènci­es entre ERC i JxCat pel repartimen­t de poder si finalment arriben a un acord. En aquest punt, la política catalana no és diferent de la de qualsevol altre país a l’hora de tancar un pacte de Govern que impliqui diverses forces polítiques. No obstant, la situació pandèmica i les seves conseqüènc­ies haurien d’empènyer els partits a una diligència més gran i rapidesa en la concreció d’aquests aspectes.

Els ciutadans no mereixen, després d’un any llarg de convivènci­a amb la Covid-19 i els múltiples sacrificis que se’ls ha exigit, que el politiquei­g es mostri amb tanta impudícia. Insistim, no és un fet diferencia­l –només cal mirar a Madrid–, però això no és obstacle per efectuar una crida a la responsabi­litat a la classe política catalana.

Finalment, lamentable­ment cal anotar també que tots els indicis apunten que en cas de concretars­e un acord entre ERC i JxCat, el govern resultant patirà molts dels greus problemes que van ser un llast en l’anterior, nascuts de la desconfian­ça, si no aversió, entre els seus integrants.

És una pèssima notícia, ja que serà el pròxim executiu el que s’haurà d’implicar en la gestió dels fons de recuperaci­ó de la UE negociant des d’una posició de solvència amb el Govern espanyol. Lamentable­ment, per a aquesta última qüestió no s’endevina cap solució possible, ja que ERC i JxCat s’han entossudit a deixar clar en els últims dies que lluny de fer les paus se suporten menys que mai.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain