El Periódico - Català

Lliçons d’Obama

Algunes de les situacions que explica a les seves memòries, ‘Una tierra prometida’, es poden traslladar al nostre país

- Jose A. Sorolla

Al primer volum de les seves interessan­tíssimes memòries, Una tierra prometida (Debate, 2020), Barack Obama repassa temes com la presa de decisions d’un president, la qüestió racial, les campanyes electorals, les seves relacions amb els militars i amb altres dirigents, la política exterior, la moralitat de les guerres, la reforma sanitària o la Gran Recessió i reflexiona sobre la democràcia.

Una democràcia que ja en l’època que l’expresiden­t aborda (2008-2011) estava dominada per la polaritzac­ió, és a dir, que no ha sigut Donald Trump qui ha inventat la crispació i la divisió del país, sinó que la fractura ve d’abans, almenys del Tea Party i de la deriva del Partit Republicà cap a posicions que desborden el conservado­risme clàssic i s’internen pel túnel de les fake news i la mentida com a arma política. Obama s’adona que els mítings de Sarah Palin –el més semblant que hi ha hagut a Isabel Díaz Ayuso, igual d’ignorant i atrevida– i del Tea Party colonitzav­en el Partit Republicà: «Una reacció emocional, gairebé visceral a la meva presidènci­a, independen­t de les diferèncie­s polítiques o ideològiqu­es que poguessin existir. Era com si la meva mera presència a la Casa Blanca hagués desencaden­at un pànic molt arrelat, la sensació que s’havia pertorbat l’ordre natural de les coses», escriu. I al llegir-ho no podem deixar de pensar com aquests mateixos sentiments es poden apreciar també a aquesta banda de l’Atlàntic, en la política espanyola, sense anar més lluny.

Tot i que ningú ha superat Trump en mentides, les fake news ja existien abans, a propòsit, per exemple, de la reforma sanitària d’Obama, a qui es comparava amb diversos animals i amb Hitler i se’l representa­va vestit com un bruixot africà amb un os al nas. «Abundaven les teories conspirado­res: s’afirmava, per exemple, que el meu projecte de llei d’atenció sanitària establiria equips de la mort per avaluar si les persones mereixien tractament o no (...); o que beneficiar­ia els immigrants il·legals», escriu Obama. ¿No recorda això algunes coses que escoltem per aquí quan es debat sobre l’eutanàsia o la immigració?

De la desqualifi­cació no se’n deslliurav­a ni la política exterior.

Al contrari, era utilitzada com a arma de política interior: «Una victòria política a l’estranger (...) podia convertir-se en una derrota (...); uns missatges que feien prosperar els nostres interessos i ajudaven a generar entesa a l’estranger ara podien comportar tota una multitud de mals de cap polítics a casa», assenyala Obama. La translació al que succeeix amb la política exterior d’Espanya segons qui l’examina és clara. El PP i els seus mitjans minimitzen i ridiculitz­en els èxits a l’exterior si el protagonis­ta és Pedro Sánchez, i viceversa.

El Partit Republicà i els seus mitjans fomentaven el relat de nosaltres i ells amb aquest raonament: «El Govern estava despossein­t dels diners, l’ocupació, les places università­ries i l’estatus a les persones com nosaltres, que se l’havien guanyat gràcies al seu ardu esforç, per donar-ho tot a gent com ells: els que no compartien els nostres valors ni s’esforçaven tant com nosaltres», descriu Obama. ¿Qui pot negar que la perversa divisió entre nosaltres i ells és present en tota la política espanyola i específica­ment en la catalana?

La negació de l’altre, el menyspreu i l’acarnissam­ent amb qui abandona la trinxera són caracterís­tiques d’aquesta política. Obama explica el cas de Charlie Crist, governador de Florida, un republicà moderat que va acceptar presentar-lo en un acte i va recolzar el pla de recuperaci­ó econòmica en la Gran Recessió posant la gent per davant dels interessos del partit. El president el va abraçar i li va donar un copet a l’esquena.

«Pobre Charlie. ¿Com havia de saber que aquell gest de dos segons acabaria sent un petó de la mort en termes polítics per a ell?», es pregunta Obama, que relata com la foto de l’abraçada va proliferar en els mitjans conservado­rs i «en qüestió de mesos Crist va passar de ser una estrella republican­a a un pària», va haver de presentar-se al Senat com a independen­t, va ser derrotat i només va poder tornar a la política canviant de partit. Conclusió: «Si coopereu amb l’Administra­ció Obama, ateniu-vos a les conseqüènc­ies».

PnLa divisió entre ‘nosaltres’ i ‘ells’ és moneda corrent en la política catalana

 ?? Pete Souza / The White House ?? Barack Obama, a la Sala Verda de la Casa Blanca, el 2010.
Pete Souza / The White House Barack Obama, a la Sala Verda de la Casa Blanca, el 2010.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain