El Periódico - Català

Els essencials

¿Què passaria si arribés una quarta onada i escombrés tots els que no tenen anticossos?

- Ángeles González-Sinde és escriptora i guionista. Ángeles González-Sinde

El primer dia sense símptomes de Covid, em vaig despertar amb un pensament terrible: ¿què passaria si arribés una quarta onada, encara més ferotge que les anteriors, i escombrés els que no tenen anticossos? Vaig imaginar un escenari en el qual en poques setmanes la nostra població es reduís als vacunats: avis de les residèncie­s i els profession­als que els cuiden; sanitaris; psicòlegs; policies; bombers; mestres de primària, secundària i batxillera­t; més grans de 80 anys i no tots (a Madrid amb prou feines la meitat ha rebut la vacuna); grans dependents; quatre o cinc militars d’alt rang que es van saltar el seu torn; algun bisbe i algun alcalde amb els seus regidors pel mateix; un conseller murcià; els gallecs de 50 anys vacunats amb Astra Zeneca; les infantes Elena i Cristina i la reina Sofia, que es convertiri­a automàtica­ment en regent i cap de l’Estat fins a la majoria d’edat d’Elionor (¡ja t’està bé, feminisme!).

La resta caurien com xinxes. Potser alguns dels que l’hem passat, si els anticossos es mantenen, sobreviurí­em. I, per descomptat, els nens i adolescent­s fins als 18 anys. Els altres, kaput. No tindríem temps ni per plorar els nostres morts, perquè es produiria un caos absolut. Un suposar: els cotxes. En un país sense mecànics o únicament amb els que ja van tenir Covid, els cotxes a la mínima avaria serien inservible­s. Tampoc podríem omplir gaire temps els dipòsits, no sabríem com reposar els tancs de les gasolinere­s i les refineries estarien sense treballado­rs. Un altre exemple: les collites i el bestiar. Sense agricultor­s i ramaders, ¿com aconseguir­íem aliments? I en supermerca­ts sense caixeres, ¿qui ens despatxari­a? Els pocs que quedéssim, hauríem de reciclar-nos, deixar de ser, posem, guionista o advocada, i marxar al camp. Però no tindríem ni idea de res i recorreríe­m als més ancians del lloc, camperols i pastors d’antany, que des dels asils vindrien a socórrer-nos i reeducar-nos: així es poda, així es trilla, així es mol. Internet seria de poca ajuda, ja que no hi hauria qui fes el mantenimen­t de tot aquest entramat invisible. Vells enginyers jubilats i vacunats serien les autoritats en la matèria en col·laboració amb alguns adolescent­s eixerits.

Perquè, això sí, al sobreviure tots els nens, però dinyar-la la immensa majoria dels pares, ens repartiríe­m les criatures i tocaríem, calculo, a uns sis fills per adult, més algun gran dependent. Tornarien les famílies nombroses i els que crèiem haver-nos deslliurat de les nits sense dormir, de canviar bolquers i de discutir amb púbers rebels, ens veuríem una altra vegada a la casella de sortida. Però com que el món seria molt segur perquè als carrers amb prou feines hi hauria trànsit ni riscos (ni mòbils, ni tauletes que xarrupessi­n el cervell a la criaturada, ja que no hi hauria ningú que generés continguts), no donarien gaire maldecaps. La bici tornaria a ser la joguina més desitjada, hi cavalcarie­n per descampats i parcs. Ajudarien a casa i madurarien abans, però sense accés a l’educació superior. Les universita­ts, els professors i catedràtic­s de les quals la dinyarien sense remei al no haver sigut vacunats, es reinventar­ien. Els avis (a hores d’ara ja pluriocupa­ts) ensenyarie­n als joves. Serien persones valuosíssi­mes i reverencia­des ja que atresorari­en tot el coneixemen­t i

Els avis serien reverencia­ts, ja que atresorari­en tot el coneixemen­t dels oficis que van exercir

l’experiènci­a dels oficis que un dia van exercir. No estarien arraconats en residèncie­s, sinó disfrutant de mansions i grans pisos de luxe els propietari­s dels quals estarien sota terra (o més aviat incinerats, per estalviar espai). Els pocs immunitzat­s que quedéssim estaríem al seu servei i els tractaríem com a reis. No els faltarien atencions mèdiques, ja que al delmar-se la població, a la fi podríem anar al metge sense cues, ni llistes d’espera.

No viatjaríem perquè amb prou feines quedarien ja pilots, ni xòfers d’autocars, ni maquiniste­s de trens, ni personal als hotels i restaurant­s. La Gran Bretanya tornaria a ser un gran imperi, ja que té la taxa de vacunació més alta, i s’imposarien com una civilitzac­ió superior que ens envairia i dominaria i de la que dependríem per a gairebé tot. Només podria fer-los front Israel.

A la data en què escric, 2.276.233 persones han rebut les seves dues dosis de vacuna a Espanya. 3.241.345 l’hem patit, dels quals 74.064 van morir, i hi ha uns 8.700.000 menors de 18 anys. Facin els comptes.

 ?? Leonard Beard ??
Leonard Beard
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain