El Periódico - Català

Morir sense una abraçada

- Teresa Castilla

Fa uns dies vaig recollir les coses de la meva germana que quedaven a la residència on va viure durant els tres últims anys, un centre per a discapacit­ats físics a Badalona. Eren efectes personals que per a la majoria de persones no tindrien cap valor, però que la van acompanyar durant aquell temps. Fotos de la seva vida anterior a la de resident, la part més activa i feliç de la seva vida. Jocs de taula, quaderns de sopes de lletres, d’activitats mentals, d’operacions matemàtiqu­es, estoigs amb portallapi­s i colors, una tauleta amb jocs individual­s... Aquests han sigut els seus acompanyan­ts durant la major part del dia l’últim any, aquestes activitats en solitari, o amb la companyia puntual d’alguna de les cuidadores que robava una mica de temps a les seves altres tasques per compartir-lo amb ella.

Després de mesos de confinamen­ts, aïllaments i renúncies a visites de família, amics i activitats externes, va morir en solitari el 22 de gener en una habitació freda d’hospital. La Covid va poder amb ella, fins i tot després d’haver rebut la primera dosi de vacuna. ¡No va poder tenir pitjor sort! La seva motivació principal era estar en companyia d’amics i família, però se’n va anar sense haver rebut ni un petó, ni una abraçada durant gairebé un any. Ara em queda revisar tots aquests objectes i guardar aquells que puguin tenir algun valor material o sentimenta­l i tirar o donar la resta. Tasca trista, però per sort la seva cadira de rodes, gairebé nova, ja la utilitza una altra persona que la necessitav­a.

Per al record dels que se’n van ens queden aquests objectes simples, aquestes petites coses que han conformat el seu univers, algunes de les quals ens continuara­n acompanyan­t. També ens queden les experiènci­es, aprenentat­ges i emocions dels moments viscuts conjuntame­nt.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain