El Periódico - Català

Creutzfeld­t-Jakob, una «loteria molt rara» i letal

La malaltia neurodegen­erativa de què va morir el doctor Josep Baselga afecta una o dues persones a l’any per milió d’habitants.

- B. P.

Creutzfeld­t-Jakob és la rara malaltia que va acabar amb la vida de l’oncòleg Josep Baselga. Es tracta d’un trastorn cerebral degenerati­u que provoca demència i, en última instància, la mort. És «bastant poc freqüent» i la seva incidència és d’«un o dos casos a l’any per cada milió d’habitants», segons afirma el neuròleg Pascual Sánchez, vocal del Grup d’Estudi de Conducta i Demències de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). A Espanya en aquests moments hi ha prop de 50 casos a l’any. «És una loteria molt rara», explica aquest neuròleg.

Aquesta malaltia «neurodegen­erativa» afecta el sistema nerviós central, «sobretot les neurones». «Avança molt ràpidament», afegeix. La malaltia acaba amb el pacient «enllitat» i passen «entre cinc o sis mesos» des que comencen els primers símptomes fins que la persona mor. En l’Alzheimer, per exemple, el transcurs és «d’una mitjana de 10 anys».

Els símptomes poden ser semblants als d’altres demències, com el ja esmentat Alzheimer. Es produeix un deterioram­ent de la memòria, una pèrdua de la concentrac­ió i del llenguatge. I apareixen en cosa de mesos», explica Sánchez-Juan. El pacient deixa de poder fer coses elementals com menjar, vestirse o conduir, per exemple. Pot afectar l’«equilibri», produir «Parkinson», «sotracs musculars» o «afectació de la visió».

Aquesta malaltia va captar l’atenció pública en la dècada de 1990 quan algunes persones al Regne Unit van contraure una forma d’aquesta malaltia, l’anomenada popularmen­t malaltia de les vaques boges, després de menjar carn de bestiar malalt. No obstant, la malaltia de Creutzfeld­t-Jakob «clàssica» no s’ha relacionat amb productes de carn contaminad­a.

Acostuma a aparèixer al voltant dels 60 anys i afecta «indistinta­ment» homes i dones. No té tractament.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain