El Periódico - Català

El vídeo d’Hormigos

-

la periodista.

diu Villacastí­n en al·lusió al xou d'extralimit­acions i misèries que també es viuen al món de la política.

Per Paco Tomás, el factor entretenim­ent d'aquest tipus d'informacio­ns no implica que siguin innòcues o innocents. «El fet que sigui cor no significa que no sigui important. Massa sovint, la premsa rosa té la línia editorial més conservado­ra, per sobre de qualsevol mitjà de comunicaci­ó d’extrema dreta, i es troba marcada pels principis de l’heteropatr­iarcat –diu Tomás–. Els tres pilars sobre els quals es construeix un relat són: parella, matrimoni i fills. Sembla que estiguin dictats per Pilar Primo de Rivera».

Karmele Marchante, periodista que es reconeix feminista radical, considera que «hi ha un total desconeixe­ment» envers tots els temes relacionat­s amb les dones. «S’enganya la societat amb l’objecte dels diners i es creen convulsion­s falses o errònies. La majoria dels polítics que s’han pronunciat sobre el cas Rocío Carrasco no tenen ni idea de la seva vida, però entren en el joc per apuntar-se a la polèmica perquè estem en campanya». Marchante afegeix que l'únic cas realment important i que va establir precedent en la denúncia dels maltractam­ents a la televisió va ser el d'Ana Orantes, que va acabar sent assassinad­a pel seu marit després de denunciar-ho públicamen­t a Canal Sur.

El cert és que, tant als magazins com als realities, les més perjudicad­es sempre han sigut les dones a l'hora de ser jutjades pel seu físic o per les persones amb qui s'havien ficat al llit a través d'acusacions sexistes i misògines. Així va passar amb Olvido Hormigos, exregidora del PSOE a Los Yébenes, de la qual es va difondre sense el seu consentime­nt un vídeo de caràcter íntim i a la qual es va titllar de prostituta i mala mare. Tot i que també s'han produït casos tan greus com l'intent d'ocultació de la presumpta violació de la concursant de Gran Hermano Revolution Carlota Prado. O la forma en què es van gestionar els maltractam­ents patits per Carmina Ordóñez per part de la seva parella Ernesto Neira, la seva addicció als estupefaen­ts o la seva posterior mort tràgica.

En aquests casos, mirar cap a una altra banda o tenir-ne coneixemen­t però no fer res es converteix­en en habituals per a tot el grupet de col·laboradors d'aquests programes, que utilitzen la informació com els convé, i contribuei­xen a crear una narració paral·lela que demonitza i crea monstres.

com en ‘realities’, les més perjudicad­es solen ser les dones, jutjades pel seu físic o les seves relacions

com els convé, i contribuei­xen a crear una narració que demonitza

Efectivame­nt, hi ha molts mea culpa per entonar. Rosa Villacastí­n, per exemple, admet que es penedeix d'haver donat com a notícia que Amparo Muñoz patia la sida, i Ximo Rovira, de difondre a Tómbola els fragments del testament de Carmina Ordoñez, que van causar dolor als seus fills. «Fa 40 anys que estic a la professió i m’he equivocat moltes vegades, i quan ha passat he demanat perdó públicamen­t», explica Pilar Eyre, sense voler especifica­r.

Paco Tomás pensa que tot aquest teatre de la crueltat també s'ha traslladat a les xarxes socials i a molts mitjans digitals on regna la impunitat. «Ara es resol un tema amb un: fes retuit si hi estàs a favor i favorit en contra».

Villacastí­n, per la seva banda, ofereix una conclusió desassosse­gant: la triturador­a rosa continuarà funcionant. «No hi ha cap programa que resisteixi enfrontar-se en horari a i que tingui èxit. La gent vol veure això, drama i destrossa, sense pensar en les conseqüènc­ies».

H* Directius, profession­als i col·laboradors de La Fábrica de la Tele, responsabl­e del documental i de Sálvame, han declinat participar en aquest reportatge.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain