El Periódico - Català

Suplement econòmic d’EL PERIÓDICO

-

nicacions per cobrir zones on les tecnologie­s terrestres no arriben. El llançament del nanosatèl·lit ha estat embolicat en la bandera catalana del Govern de Catalunya, que ha finançat en part el projecte (574.750 euros) i que rebrà el servei de l’aparell quan sobrevoli Catalunya. Cada 90 minuts el nanosatèl·lit fa una volta completa al planeta i es comunica durant una mitjana de sis minuts amb la base espacial catalana. Però Sateliot ha firmat ja acords amb altres clients i afirma estar en converses «amb el 34% de les operadores mundials». Impulsa també projectes pilot al Brasil i Alaska.

Si fa unes dècades el sector espacial girava entorn d’aparells geoestacio­naris de la mida d’un autobús, desenvolup­ats durant dècades i amb preus d’entre 100 i 500 milions d’euros, ara aquesta indústria treballa amb satèl·lits de la mida microones, desenvolup­ats en qüestió de mesos i amb preus d’entre 1 i 5 milions, que ja inclouen tota la missió completa i amb tecnologie­s adaptables per al sector marítim, d’infraestru­ctures, medi ambient, agricultur­a.

Segons fundador i CEO de Sateliot, «ens trobem en un moment ideal per fer una aposta decidida pel sector del New Space i desenvolup­ar un nou mercat amb un efecte tractor i aglutinado­r d’altres tecnologie­s. Una aposta que, a més, s’hauria de reforçar amb la inversió d’una part dels fons de recuperaci­ó de la Unió Europea destinats a potenciar aquest sector clau per al creixement econòmic».

Sateliot preveu començar a oferir servei el 2022 per facturar més de 236 milions d’euros el 2025. Entra la firma en una nova fase tecnològic­a, que li permetrà fer proves

Jaume Sanpera,

de camp en entorns reals, cosa que proporcion­arà informació molt útil de cara a l’evolució i al disseny integral d’aquesta constel·lació somiada d’artefactes pensats per multiplica­r els serveis de telecomuni­cacions.

La companyia estima que tancarà l’any 2025 amb una plantilla total superior a 100 persones. Per fer-ho possible, Sateliot ja ha tancat per valor de cinc milions la seva sèrie A, el primer tram de finançamen­t que compta amb la participac­ió majoritàri­a d’inversors i fons europeus. Precisamen­t, aquesta operació s’emmarca en un pla de finançamen­t específic dividit en tres fases ben diferencia­des: la sèrie A, que servirà per completar les fases de R+D relacionad­es amb la càrrega útil i el llançament dels primers nanosatèl·lits; la sèrie B, l’objectiu del qual és desplegar 16 nanosatèl·lits 5G més per llançar el servei comercial de cara al 2022-2023 i, finalment, la sèrie C, per valor de 70 milions, per al desplegame­nt total de la constel·lació d’artefactes que garanteixi un servei comercial pràcticame­nt en temps real.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain