El Periódico - Català

Junts no cedeix davant Esquerra i només accepta que Puigdemont dirigeixi el procés

> Els contactes de ‘l’endemà’ del primer veto no modifiquen la voluntat de JxCat d’impedir la investidur­a Els postconver­gents segueixen ferms en el paper central del Consell per la República >

- XABI BARRENA

Les primeres 24 hores després del duel de la jornada inaugural de la sessió d’investidur­a, en la qual Pere Aragonès va plantejar un torcebraç a Carles Puigdemont sobre el lideratge del procés, no han servit perquè les posicions d’ERC i JxCat s’hagin acostat gens ni mica. En la reunió feta al vespre d’ahir no hi va haver cap avenç. Junts es manté ferm, com en els últims 15 dies, que la direcció estratègic­a del procés correspong­ui al Consell per la República que presideix Carles Puigdemont i en el qual la CUP no està representa­da i on ERC té un paper menor, en els dos casos, per pròpia voluntat. És la resposta al desafiamen­t d’Aragonès: o CxR o res.

En plena jornada de ressaca, els republican­s van mirar, a través dels mitjans de comunicaci­ó, d’intentar que els postconver­gents passin de l’abstenció al sí a l’actual president substitut en funcions. El mateix Aragonès va afirmar que encara hi havia «temps per poder arribar a un bon acord» amb JxCat que li permeti ser investit aquest dimarts: «Per nosaltres no quedarà», va dir.

Després de fracassar en la primera volta de la seva investidur­a, al no arribar a la majoria absoluta dels vots a causa de l’abstenció de JxCat, Aragonès se sotmetrà dimarts a una segona votació en la qual en tindrà prou amb la majoria simple, tot i que continuarà necessitan­t els vots a favor de Junts, perquè no en té prou amb els 42 d’ERC i la CUP.

Blindatge

Al necessitar només més sís que nos, una abstenció de JxCat podria derivar en l’ungiment del republicà si, per exemple, el PSC decidís abstenir-se. Difícil, sí, però en política catalana, tot és possible. És per això que si Junts desitja blindar la continuaci­ó de les negociacio­ns haurà de passar de l’abstenció al no.

De fet, JxCat ja va advertir a Aragonès, divendres, que millor li sortiria renunciar a presentar-se a aquesta segona votació de dimarts.

A la trinxera republican­a s’insisteix que les diferèncie­s són resolubles

Fonts del partit de Jordi Sánchez remarquen que ara tenen ells «la paella pel mànec»

Consell d’amic dels puigdemont­istes que segurament obeeix a la voluntat d’estalviar-se el mal trago de votar no, una cosa que, sens dubte, obriria més, si això és possible, l’esquerda entre els dos partits.

A la trinxera republican­a es viu aquest període amb certa resignació. En públic i en privat insisteixe­n que les diferèncie­s són resolubles. Així ho va assenyalar una de les negociador­es d’ERC, Marta Vilalta, a Catalunya Ràdio, que va assenyalar que no eren «insalvable­s». Els republican­s també insisteixe­n que en l’actual situació pandèmica, un retard en la formació del Govern pot ser perjudicia­l per a la societat catalana.

Molt menys optimista, a la mateixa emissora, el president de Junts al Parlament, Albert Batet, va assegurar que veu «lluny» un acord amb ERC i la CUP que permeti investir Aragonès. Per a Batet, la clau és «assolir un acord de legislatur­a i d’estabilita­t» que permeti avançar «cap a l’autodeterm­inació, i no un acord d’investidur­a» puntual.

Amb tot, els entorns dels dos partits tampoc remen a favor de l’entesa. Així, per exemple, el diputat postconver­gent Joan Canadell, a les xarxes socials, va percudir que no es pot assolir un acord en tres dies (els que hi ha entre la primera i la segona votació) i que cal advocar per la «unitat, però per fer la independèn­cia, no un Govern qualsevol».

Canadell també va asseverar que, per a la seva força, el futur de la direcció estratègic­a de l’independen­tisme «quan l’Estat deixi clar el no al nou referèndum» ha de passar pel Consell de la República i va afegir que el pacte ERC-CUP no és assumible per «als 32 diputats» del seu partit. I és que, segons van detallar fonts de Junts a Efe, hi ha malestar en el puigdemont­isme amb ERC per prioritzar un acord amb la CUP i arraconar el que serà de nou el principal soci dels republican­s al Govern.

Davant el pacte ERC-CUP i el que interprete­n com a «pressing»a JxCat per oferir ja el seu recolzamen­t a Aragonès, fonts del partit que lideren Jordi Sànchez i Puigdemont remarquen que ara tenen ells la «paella pel mànec» i no «regalaran» els seus vots sense abans negociar a fons diversos aspectes de la legislatur­a.

Per la seva banda, l’exdiputat al Congrés Joan Tardà, va optar per una comparació que, en cercles republican­s, s’utilitza com a metàfora del que està passant: «Cal entendre la rebequeria [de Junts]. No és fàcil acceptar que els masovers et prenguin la davantera quan sempre has sigut senyor».

 ?? Ferran Nadeu ?? Pere Aragonés, al faristol, durant la sessió d’investidur­a de divendres passat al Parlament.
Ferran Nadeu Pere Aragonés, al faristol, durant la sessió d’investidur­a de divendres passat al Parlament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain