El Periódico - Català

Prudència per evitar la quarta onada

La Setmana Santa comença amb tancaments perimetral­s, tocs de queda i restriccio­nsn «Hem d’evitar que aquests dies de festa es converteix­in en una bomba de rellotgeri­a», avisa el biofísic Daniel López Codina, del grup Biocom-SC.

- VALENTINA RAFFIO

En vigílies de les vacan- ces de Setmana Santa, i després d’un demolidor any de pandèmia, són molts els que esperen trobar en aquests dies festius una mica d’aire fresc. Però vist que el virus no descansa, i que a l’horitzó s’entreveu l’arribada d’una quarta onada de contagis, la clau per a aquests dies serà trobar un equilibri entre unes més que me- rescudes vacances i una imprescind­ible aposta per la prudència.

L’ESCENARI

«Estem davant una situ- ació epidemiolò­gica re- lativament bona, però anem cap a una situació molt perillosa. Si la corba comença a créixer ara mateix, ho farà amb unes ucis que encara estan molt plenes i això ens aboca a un escenari molt perillós», esgrimeix Daniel López Codina, investigad­or del Grup de Biologia Computacio­nal i Sistemes Complexos de la UPC. L’expert, dedicat des de ja fa un any al seguiment de la pandèmia, resumeix els dos factors que podrien conduir a un augment de casos.

LES CAUSES

El primer, i més preocupant, és l’expansió de la variant brità- nica; una mutació més contagiosa que les an- teriors i que, segons va esgrimir recentment la ministra de sanitat Ca- rolina Darias, «ja és ma- joritària a Espanya» i su- posa més del 50% dels casos actuals. El segon factor que podria dese- quilibrar la balança és, una vegada més, la rela- xació de les mesures de prevenció i control. A l’estiu, de fet, els experts van atribuir l’inici de la segona onada de conta- gis a l’aixecament pre- matur de les restriccio­ns de mobilitat i a la relaxa- ció ciutadana davant les mesures de seguretat. Preocupa que aquesta Setmana Santa pugui tornar a passar el mateix.

LES RESTRICCIO­NS

¿Solució? «No és tan fàcil com dir ‘tornem al confinamen­t comarcal o augmentem el toc de queda’. Cal trobar un equilibri perquè, al cap i a la fi, la societat necessita una mica d’aire. La Setmana Santa arrenca amb tancaments perimetral­s entre comunitats autònomes, toc de queda i restriccio­ns d’aforament a l’hostaleria a gran part d’Espanya. A aquestes mesures caldrà sumarli «un comportame­nt prudent per part dels ciutadans», destaca López Codina.

ELS CONSELLS

Limitar els contactes socials. Utilitzar la mascareta correctame­nt. Mantenir la distància de seguretat. Rentar-se les mans freqüentme­nt. Prioritzar les activitats a l’aire lliure. Ventilar els interiors. I en cas de tenir símptomes, quedarse a casa, són els consells ja de sobres coneguts que enumera el científic. Una vegada més, caldrà anar especialme­nt en compte a les zones turístique­s, on «si augmenta la incidència, el problema no el tenen els turistes, sinó els veïns», resumeix.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain