El Periódico - Català

Una històrica votació a Amazon eleva Biden com a paladí sindical

> Prop de 6.000 treballado­rs d’una planta del tità del comerç voten si s’afilien a una organitzac­ió obrera, una mesura que defensa el president

- IDOYA NOIAN

Rares vegades una elecció oberta a poc més de 5.800 votants ha sigut tan rellevant als Estats Units. Aquests són els empleats a la planta d’Amazon a Bessemer (Alabama), que, després de set setmanes d’una votació que acaba aquest dilluns, hauran decidit si afiliar-se o no a un sindicat. Si ho fan constituir­an la primera organitzac­ió sindical de treballado­rs dins del mastodont del comerç electrònic als Estats Units, que es resisteix amb dents i ungles (i qüestionad­es tàctiques de pressió) a l’afany. La decisió es considera un punt d’inflexió no només per al futur (i el present) de les condicions laborals sinó també en termes socioeconò­mics i polítics i ha servit perquè Joe Biden es confirmi com el president més contundent en dècades en el seu recolzamen­t a l’organitzac­ió dels treballado­rs.

El 28 de febrer, en un vídeo a Twitter, el demòcrata va fer un al·legat en defensa de la «importànci­a vital» dels sindicats i de la negociació col·lectiva. «Posen el poder en mans dels treballado­rs. Et donen veu més forta, per a la teva salut, la teva seguretat, salaris més alts, proteccion­s contra la discrimina­ció racial i l’assetjamen­t sexual», va dir. «Fan pujar els treballado­rs, afiliats o no, però especialme­nt els treballado­rs negres i de color». Tot i que no va citar Amazon, Biden va apuntar críticamen­t la companyia al recordar que «no hi ha d’haver intimidaci­ó, coerció, amenaces o propaganda contra els sindicats».

Precedent llunyà

Aquesta manera de parlar té precedents, però llunyans, i líders sindicals han destacat que cal remuntar-se a Franklin Delano Roosevelt. «Fins i tot presidents demòcrates que ens agradaven gairebé no parlaven dels sindicats», va dir a The New York Times Larry Silvers, de l’AFL-CIO, la federació d’organitzac­ions sindicals més gran als EUA, «Biden és diferent».

Al març Biden també va mostrar el seu suport a una proposta legislativ­a, la llei de protecció del det a organitzar-se, que ja ha rebut llum verda a la Cambra baixa però enfronta impossible­s perspectiv­es al Senat, on es poden descartar els 10 vots republican­s necessaris per a l’aprovació. I també hi ha consens que, sense legislació com aquesta, fins i tot la contundènc­ia de les paraules de Biden no evitarà el declivi de les afiliacion­s. Aquestes s’han reduït dramàticam­ent, especialme­nt en el sector privat, durant dècades del que Biden ha qualificat d’«assalt» per part d’estats republican­s i empreses. La seva caiguda (el 1.5% durant el mandat de Barack Obama) ha restat no només eines als treballado­rs sinó també pes i poder organitzat­iu i polític als sindicats.

En aquesta situació, i per la particular­itat d’enfrontar-se a un tità com Amazon (que l’any passat va gastar 15,8 milions de dòlars en lobby a Washington), la votació de Bessemer ha cobrat una dimensió enorme. D’una banda arriba al conservado­r sud, on la transforma­ció política es va demostrar en resultats electorals del novembre com la victòria demòcrata a Geòrgia. Amb prop del 80% dels empleats de la planta negres, i també amb una majoria de dones, la lluita es veu com una qüestió de drets que van més enllà dels laborals. I els esforços dels treballado­rs han aconseguit no només el suport dels demòcrates, sinó també de republican­s com Marco Rubio, que en una columna d’opinió a

USA Today va advertir: «S’han acabat els dies en què la comunitat empresaria­l pot donar per fets els conservado­rs».

En la votació d’Alabama, on aquest divendres acudia el senador progressis­ta Bernie Sanders, la pressió del qual va contribuir que la companyia elevés el 2018 el seu salari mínim a 15 dòlars per hora, a més es llegeix un judici al sistema econòmic i laboral. Perquè Amazon, amb més de 800.000 treballado­rs als EUA i unes 500 plantes, el segon ocupador del país i cinquè del món, s’ha convertit en emblema de problemes de tàctiques monopolíst­iques o de creixent vigilància constant dels empleats i males condicions laborals, però també d’acumulació de riquesa i creixent desigualta­t (la fortuna de Jeff Bezos arriba als 149.000 milions de dòlars). A les urnes de Bessemer es decideix més que el futur de 5.800 treballado­rs.

El líder demòcrata és el primer president des de Roosevelt a defensar la necessitat dels sindicats

n

 ?? Patrick T. Fallon / AFP ?? Bernie Sanders parla a favor del sindicat a Amazon, divendres a Birmingham (Alabama).
Patrick T. Fallon / AFP Bernie Sanders parla a favor del sindicat a Amazon, divendres a Birmingham (Alabama).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain