El Periódico - Català

El ‘filibuster’, epicentre del debat polític

-

La PRO Act, la proposta de llei dissenyada per protegir el dret d’organitzac­ió dels treballado­rs, ha sigut aprovada a la Cambra baixa però dubtosamen­t ho farà al Senat, on els demòcrates tenen 50 dels 100 escons.

Era una de les nombroses normes cridades a morir pel filibuster, la figura política que permet el bloqueig d’una proposta legislativ­a si no s’arriba a una majoria de 60 vots que ara és epicentre del debat polític als Estats Units.

Alguns demòcrates, però no tots, estan proposant reformar el filibuster, i requerir només una majoria simple de 51 vots per trencar-lo (que tindrien amb el vot de la vicepresid­enta Kamala Harris). Hi ha qui postula per acabar amb la figura, almenys per a determinad­es lleis. I a aquesta qüestió es van dedicar bona part de les preguntes que va rebre dijous Joe Biden a la seva primera roda de premsa.

El president, de qui perilla l’agenda davant l’amenaça republican­a d’utilitzar el filibuster, no va agafar una posició ferma però sí que va denunciar que «se n’està abusant d’una manera gegant» i va dir també que estaria «obert» a considerar excepcions per a «algunes coses que són simplement elementals per al funcioname­nt de la democràcia, com el dret a vot», les proteccion­s de les quals són objecte ara d’una altra batalla al país i al Congrés.

I a la seva declaració més contundent fins ara, va declarar: «Si hi ha un bloqueig complet i caos com a conseqüènc­ia del filibuster, llavors haurem d’anar més enllà».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain