El Periódico - Català

Fluidra, nedar des de l’empresa familiar a l’Ibex

La catalana Fluidra, que ven i produeix «tot el que té a veure amb les piscines, menys les piscines mateixes», com la defineixen alguns –és a dir, accessoris, components i tractament de l’aigua–, s’estrena aquest dilluns a l’Ibex. Després de 52 anys, una

- AGUSTÍ SALA

Ni en el més optimista dels seus somnis Eloi Planes, president de Fluidra, el grup multinacio­nal vallesà de solucions per a piscines, tractament d’aigua i wellness, hauria pogut imaginar que l’empresa acabaria a l’Ibex amb una capitalitz­ació pròxima als 5.000 milions d’euros.

I a partir d’avui dilluns, així serà, ocupant l’espai que deixa buit Bankia, absorbida per CaixaBank, els títols de la qual com a primer banc a Espanya també s’estrenen aquest dilluns al principal indicador borsari espanyol.

Aquesta decisió del comitè tècnic de l’Ibex i l’evolució experiment­ada per aquesta indústria en els últims temps, va disparar ja la seva cotització a finals de la setmana passada. Fluidra serà la tercera companyia amb seu social a Catalunya que cotitza a l’Ibex, juntament amb Almirall i Grífols, ja que CaixaBank, el Sabadell, Cellnex, Naturgy i Colonial, van traslladar les seves, tot i que no les seus operatives.

El viatge de Fluidra, després de portar a terme desenes d’adquisicio­ns que l’han aixecat fins al lloc que avui ocupa entre les grans companyies del mercat de renda variable espanyol, va començar el 1969 amb la fundació de l’empresa Astral Construcci­ones Mecánicas, dedicada a fabricar accessoris metàl·lics per a piscines. La van fundar quatre famílies de Sabadell: els Planes, els Garrigós, els Serra i els Corbera, que encara formen part del nucli accionaria­l a través de societats patrimonia­ls i una aliança que manté sindicades les participac­ions.

El salt a la borsa del grup, que abans d’entrar al parquet es va rebatejar i va passar de ser Aquaria – marca creada el 2002– a Fluidra, es va produir el 2007, en vigílies de la crisi financera que va esclatar l’any següent. L’evolució al començar la seva singladura borsària va fer que s’arribés a qüestionar si aquesta iniciativa va ser una bona idea.

El temps va demostrar finalment que Planes, que va agafar el testimoni de la presidènci­a del seu pare, Joan, el 2016, després d’una dècada com a conseller delegat (el 2006 també va rellevar el seu progenitor en aquest càrrec), no va errar al seu dia.

La companyia va demostrar que era un negoci industrial especialit­zat en «tot el que té a veure amb les piscines menys les piscines mateixes», segons explicació d’algun dels seus directius, molt resilient. Els títols es van estrenar a la borsa el 31 d’octubre del 2007 a 6,50 euros. Fins a gairebé una dècada després no va assolir aquest preu de sortida però, reinventan­t-se, va anar escalant fins als 23,50 euros en els que va tancar divendres passat i un valor en borsa de 4.538 milions d’euros.

La internacio­nalització mai ha sigut aliena a aquest grup, ja que va començar a tenir negocis a l’exterior en els anys 70 del segle passat. Com a conseqüènc­ia d’això, és present a més de 45 països i treballa en més de 140, però no només mitjançant la comerciali­tzació sinó que té més d’una trentena de centres productius, és a dir, no només es dedica a vendre sinó que hi fabrica.

El grup es va començar a internacio­nalitzar als 70 i és present a més de 140 països

Fusió amb Zodiac

Però el punt culminant per a aquesta companyia va ser el 2018 a través de la fusió amb la nordameric­ana Zodiac , fabricant global d’equipament­s per a piscines residencia­ls i altres solucions per a piscines. Després d’aquest nou salt que l’ha consolidat com una multinacio­nal, va tancar el 2020 amb un benefici net de 96,4 milions d’euros, multiplica­nt per més d’11 els guanys del 2019. Les vendes de Fluidra van arribar l’any passat als 1.488 milions d’euros, amb un increment del 8,8%, i el resultat d’explotació va créixer un 19,3%, fins als 321 milions d’euros, amb un marge del 21,6%.

Abans de l’estrena a l’Ibex, el consell d’administra­ció va aprovar divendres passat un augment del dividend del 90%, fins als 40 cèntims per acció, pagables per meitats el juliol i el novembre. Es tracta de repartir la bonança que està experiment­ant aquest grup en els últims mesos. Els accioniste­s continuen sent les famílies fundadores, que entre totes sumen un 25%; també els Puig (de la multinacio­nal de cosmètica i perfumeria), amb un 5%; i Rhone Capital, que era el principal inversor a Zodiac, amb el 21,48%, després de vendre el gener passat el 10,8%, però es manté com a primer accionista individual.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain