El Periódico - Català

Regular lloguers: un primer pas imprescind­ible

La futura llei estatal de vivenda és un instrument per alleujar l’ofec econòmic de la gent treballado­ra

- Ada Colau i Lucía Martín

La futura llei estatal de vivenda suposa l’oportunita­t de canviar el rumb i dirigir-nos cap a un sistema que garanteixi el dret a una vivenda digna. La manifesta incapacita­t del mercat i el fracàs de les polítiques del passat per resoldre l’emergència habitacion­al ens obliguen a explorar noves vies. Una dècada després de la gran crisi habitacion­al del 2008 que va espoliar milers de famílies i gràcies a la incansable lluita dels moviments pel dret a la vivenda, assistim a un nou consens europeu. El 21 de gener, el Parlament Europeu va sentenciar que els estats han de regular el mercat immobiliar­i. Aquesta fita coincideix, a més, amb el llançament d’ambiciosos paquets de fons europeus que Espanya ha d’aprofitar per reconverti­r el sector immobiliar­i.

Situació gravíssima

Ens juguem molt amb aquesta llei estatal de vivenda. L’últim informe de CCOO, amb dades oficials de l’INE, dibuixa una situació gravíssima: tres milions d’inquilines i inquilins, el 41% de tot l’Estat, suporten un lloguer excessiu. És a dir, dediquen més del 30% dels seus ingressos al lloguer. I aquesta situació es pot agreujar després de la crisi de la Covid-19. La regulació de preus és, per tant, una tasca urgent a escometre per la futura llei. És un instrument per alleujar l’ofec econòmic que pateix la gent treballado­ra. Proporcion­a estabilita­t a qui viu de lloguer, permet una rendibilit­at raonable a la propietat i manté la diversitat i mixtura social dels nostres barris. De fet, és l’única mesura amb efectes a curt termini mentre despleguem la resta de les polítiques.

Si bé la regulació de preus és l’urgent, hi ha altres aspectes absolutame­nt essencials. Des de l’Ajuntament de Barcelona hem exposat una bateria de propostes per a la llei estatal de vivenda que haurien de formar part del debat públic que ens ocupa. Entre les més rellevants hi ha l’augment de la despesa pública i el desenvolup­ament d’una nova fiscalitat per arribar a un 15% de vivenda social. I és que, com bé sabem des de Barcelona, comprar i construir és costós i requereix molta inversió pública sostinguda en el temps. Aquí la tasca també és convergir amb Europa. Durant la dècada passada, Espanya va gastar fins a 10 vegades menys en vivenda que alguns dels Estats europeus de referència. Avui l’esforç inversor en vivenda per habitant de Barcelona (90 euros per persona) gairebé triplica el de l’Estat i duplica el de la Generalita­t.

Nova política fiscal

Ni l’Ajuntament més compromès pot afrontar per si sol l’emergència habitacion­al.

Per això proposem que totes les administra­cions dediquin l’1% del PIB a vivenda. I una nova política fiscal que beneficiï els promotors de vivenda social i els qui lloguin per sota de mercat. Però sense cap benefici fiscal per a les empreses i grans propietari­s que no abaixin preus. Mentre no arriba el parc públic, la llei haurà d’aturar els desnonamen­ts de persones vulnerable­s i exigir als grans propietari­s que s’impliquin oferint lloguers socials. I fins que entri en vigor la llei caldria, com a mínim, allargar l’actual moratòria de desnonamen­ts.

En definitiva, aquesta llei ha de servir per deixar enrere les polítiques fracassade­s del passat i apostar pel dret a la vivenda. Com a Alemanya, Àustria, Suècia i tants altres països, els ajuntament­s, sindicats d’inquilins, de treballado­rs i associacio­ns veïnals han de poder participar activament en la presa de decisions. Seria inacceptab­le no enterrar d’una vegada per sempre les polítiques que desnonen milers de famílies i que permeten lloguers abusius. Els nostres veïns i veïnes no poden esperar més.

n

 ?? Ángel García ?? Concentrac­ió del Sindicat de Llogateres davant el Parlament de Catalunya, el 2020.
Ángel García Concentrac­ió del Sindicat de Llogateres davant el Parlament de Catalunya, el 2020.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain