El Periódico - Català

El cribratge del concert de Love of Lesbian detecta sis positius

Les més de 5.000 persones que van assistir dissabte al Palau Sant Jordi es van sotmetre a tests d’antígens durant la jornada. Mitjans internacio­nals es van fer ressò de la prova pilot.

- IGNASI FORTUNY

El cribratge previ del concert massiu de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi va detectar sis positius de Covid-19 entre els més de 5.000 assistents a l’esdevenime­nt. Tots ells asimptomàt­ics que, evidentmen­t, no van entrar a l’esdevenime­nt. El dispositiu per fer els tests d’antígens va començar el mateix dissabte a les 8 del matí i es va allargar fins a les quatre de la tarda a les tres sales destinades per a això (Razzmatazz, Luz de Gas i Apolo). També

al Palau Sant Jordi es va rematar la feina per als endarrerit­s. En total, més de 12 hores de concert per a alguns. Lluny es veu allò d’arribar 10 minuts abans a un esdevenime­nt de grans dimensions com aquest.

Sense incidèncie­s (els positius trobats entren dins de la lògica del dispositiu), el concert va començar amb un retard de mitja hora i va durar gairebé dues hores. El control d’accés era exhaustiu, amb revisió de temperatur­a a les portes del Sant Jordi. A més de les citades, les mesures de seguretat es limitaven a una mascareta FFP2 obligatòri­a i la divisió dels 5.000 espectador­s en tres blocs (també, és clar, recorregut­s delimitats, ventilació reforçada...). Un gran dispositiu, i costós. L’esdevenime­nt tenia un pressupost pròxim als 200.000 euros, dels quals entre 80.000 i 90.000 es van recuperar amb la venda d’entrades. Els promotors (festivals i altres actors de la música en viu) assumien, amb ajuda de l’Administra­ció i patrocinad­ors, el que faltava.

Una imatge impactant des de la grada del Sant Jordi després d’un any de distància social clavada a la retina. Una foto potent d’una prova pionera (Festivals per la Cultura Segura) a Occident. Reuters va qualificar l’esdevenime­nt d’«espectacul­ar» al seu titular. Santi Balmes, cantant de Love of Lesbian, va assegurar des de l’escenari que «el món ens està mirant». Un dels organitzad­ors, el director del festival Cruïlla, Jordi Herreruela, compartia aquesta idea en la prèvia del concert: «És un dia històric. Un moment en què tothom mira a Barcelona i recuperem l’esperit de les olimpíades».

En bona mesura, la premsa internacio­nal els donava la raó ahir. Moltes publicacio­ns es van fer ressò del concert. A Le Monde era la sisena notícia més llegida a la seva web a primera hora de la tarda. També incorporav­en cròniques de la jornada a la seva pàgina diaris com The Guardian, Die Welt, La Reppubblic­a i The Washington Post, portals com Bloomberg Billboard.

oiLa plataforma Festivals per la Cultura Segura va aplaudir ahir «el civisme i l’emoció» en el concert. A través d’un comunicat, celebren que aquesta prova pilot suposi «un exemple d’unitat del sector de la música en directe, de la comunitat científica i d’administra­cions i patrocinad­ors compromeso­s» per buscar solucions i metodologi­es que permetin tornar a programar concerts massius. Una trobada, diuen, «sense precedents».

L’organitzac­ió tindrà una valoració científica, amb «dades concloents», el 10 d’abril, quan es tinguin els resultats ja contrastat­s amb els de la Conselleri­a de Salut de la Generalita­t. El mateix Herreruela va dir: «Si els resultats confirmen les nostres teories, tindrem la porta oberta a tornar als grans esdevenime­nts aquest estiu»

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain