El Periódico - Català

Espanya se salva per la campana

- ALEJANDRO GARCÍA

L’equip de Luis Enrique va tornar a tenir molts problemes per generar perill i no es va deixar dos punts més en la classifica­ció per al pròxim Mundial gràcies a un gol de Dani Olmo en el descompte amb què va superar una guerriller­a Geòrgia que va merèixer una mica més.

L’empat de la primera jornada de la fase de classifica­ció per al Mundial 2022 contra Grècia obligava Espanya a guanyar Geòrgia per conservar les opcions d’anar a Qatar l’any vinent. Davant d’això, la derrota momentània al descans devia infondre una tensió indescript­ible al vestidor de Luis Enrique, la que es va alliberar de cop amb el gol de Dani Olmo al descompte amb què la selecció va salvar una victòria molt patida, lluny de l’excel·lència, en un partit que deixa en evidència tots els problemes de l’equip, incapaç de generar perill amb regularita­t i impotent davant un rival de les classes més baixes d’Europa. Aquest gol va ser tot un tresor.

El partit tenia aroma anyenc, a més dels gairebé 16.000 aficionats que hi havia a les grades del Borís Paichadze de Tbilissi, perquè Espanya es va trobar davant d’una Geòrgia reivindica­tiva i contestatà­ria que es va rebel·lar davant la seva condició d’equip humil i va intentar atacar amb tot el que tenia. També perquè la selecció es jugava la victòria en un llunyà país d’Europa de l’Est i perquè, per guanyar, va haver d’esforçar-se més que mai, sense capacitat per imposar la seva superiorit­at preconcebu­da.

La selecció plena de joves talents de Luis Enrique, amb Pedri i

Bryan Gil al capdavant, es va revelar massa novella i inexperta per a les dificultat­s que es presentave­n. Van tornar els problemes de verticalit­at i desbordame­nt en l’atac espanyol i el selecciona­dor no podrà presumir del seu rendiment defensiu. Al final, malgrat la victòria, Geòrgia se’n va anar amb la sensació d’haver merescut més i la selecció espanyola va acabar amb els punts al seu caseller, però amb la impressió que així no arribarà gaire lluny.

Tot i que l’exacerbat entusiasme georgià en la pressió va incomodar d’inici la selecció, l’equip de Luis Enrique va posar en lliça una velocitat en la circulació de pilota i una voracitat en la recuperaci­ó que li va donar una iniciativa momentània, escassa d’ocasions, només un xut de Ferrán Torres en una jugada complicada que va acabar sent la millor arribada espanyola abans del descans.

La Geòrgia de Sagnol es va revelar com un equip atrevit i vertiginós en el contraatac, tant que va treure dues grogues a defenses espanyols abans del quart d’hora. És més, va haver d’aparèixer Unai Simón per evitar el primer gol georgià.

El partit va tenir ritme i empenta, ple d’intensitat, però amb una versió d’Espanya de nou escassa en la creació. El rival no es va tancar a la seva àrea, com a l’últim partit, però la primera part va passar sense pena ni glòria per als atacants espanyols, de nou amb un domini estèril, innocu, a una velocitat menor que els braus defensors georgians.

Gol merescut de Geòrgia

S’estava jugant al que volia Sagnol, sense arribades per a Espanya i amb possibilit­ats per a Geòrgia. Així, just abans del descans, el jove de 20 anys Kvaratskhe­lia va coronar la seva gran primera part

amb un gol que va deixar la selecció espanyola en una situació crítica, a 45 minuts de deixar molt en dubte la classifica­ció per a Qatar 2022. Un terrible 1-0.

Remuntada de miracle

No es va revertir després del descans la lluita sense treva d’una Geòrgia impulsada per un resultat somiat. Al contrari, el joc d’Espanya era precipitat, a batzegades, però així va aconseguir empatar abans de l’hora de partit, abans d’haver-s’ho merescut clarament. El gol va ser un reflex del que era la selecció al partit: un centre lateral inesperat després d’una jugada a batzegades que va rematar Ferrán Torres amb el just al segon pal. L’assistènci­a va ser d’un Jordi Alba que va aportar gairebé tota la verticalit­at de l’equip espanyol, assistit per la clarividèn­cia de Pedri, enmig d’un atac tan massiu com poc ordenat, en bloc, com intentar obrir una porta a empentes en comptes de fer-ho amb la clau.

Així, van arribar els últims minuts sense intervenci­ons de mèrit de Loria, però en el descompte va arribar una victòria ja inesperada, amb un xut llunyà de Dani Olmo, un furiós cop amb la dreta que es va colar per l’escaire després del desallotja­ment en fals del porter.

?? Zurab Kurtsikidz­e / Efe ?? Busquets, Morata, Pedri, Alba i Dani Olmo celebren la jugada de l’1-1, que va marcar Ferran Torres.
Zurab Kurtsikidz­e / Efe Busquets, Morata, Pedri, Alba i Dani Olmo celebren la jugada de l’1-1, que va marcar Ferran Torres.