El Periódico - Català

Embús al canal de Suez

-

Resulta imprescind­ible evitar que en altres punts vulnerable­s de les grans rutes comercials es repeteixin imatges com les que arriben del canal

El fallit intent de desencalla­r l’Ever Given, que bloqueja l’entrada sud del canal de Suez, remarca la vulnerabil­itat d’una de les rutes comercials més transitade­s del món –el 10% del trànsit mundial– i agreuja l’impacte econòmic de l’accident. Des que el portaconte­nidors va quedar atrapat dimarts entre les dues vores del canal, el cost estimat de l’embús de vaixells, més de 300, és de 8.000 milions de dòlars al dia, però el perjudici indirecte és molt superior si és té en compte l’encariment, de moment moderat, però constant, del preu del petroli i el gas i la interrupci­ó de la cadena de subministr­aments d’Àsia a Europa i viceversa, que afectarà la majoria de sectors, singularme­nt l’industrial, el de les noves tecnologie­s i el de l’electrònic­a de consum.

Una vegada més, la submissió de la previsió de riscos al càlcul de la relació cost-benefici, que ha donat peu a la construcci­ó de gegants del mar com l’Ever Given –400 metres d’eslora, 20.000 contenidor­s a bord– s’ha demostrat fatal quan ha succeït allò no previst, allò descartat per impossible o allò considerat una possibilit­at tan remota que es va decidir no tenir-la en compte. Va passar abans amb els accidents i naufragis de superpetro­lers, i el seu conegut impacte en el medi ambient, i passa ara amb un vaixell que obliga a posar al límit la utilitzaci­ó de la infraestru­ctura del canal. I no és menyspreab­le que en el futur es repeteixin, per una raó o una altra, situacions semblants.

És veritat que l’alternativ­a al trànsit pel canal, que no és cap altra que la ruta del cap de Bona Esperança, allarga el viatge entre una setmana i 10 dies i encareix bastant el transport de mercaderie­s, però aquesta no pot ser l’única considerac­ió a tenir en compte. Perquè augmenten les incògnites a cada dia que passa, el mercat de l’energia es tensa fins i tot en un context d’excés d’oferta i algunes grans factories del sector de l’automoció, entre d’altres, temen que més aviat que tard hagin d’aturar la producció per falta de subministr­aments. I tot queda a mercè de la perícia i els mitjans de les empreses que treballen al canal per desbloquej­ar la proa de l’Ever Given.

Lliçons planetàrie­s

Amb relativa freqüència s’al·ludeix a la debilitat de l’estructura industrial en sectors que amb prou feines acumulen estocs i té molt poc diversific­ada la xarxa de proveïdors. La deslocalit­zació a Europa de la producció cap a mercats amb costos molt baixos de mà d’obra hi ha contribuït sense que es tingués en compte que el benefici immediat es podia tornar perjudici si un esdevenime­nt imprevisib­le es creués en el camí de la planificac­ió industrial. El cas de l’Ever Given s’ha d’incloure en aquesta categoria.

L’episodi hauria de ser l’ocasió oportuna per treure’n algunes lliçons, aplicables a escala planetària. Acontentar-se amb reduir-ho tot a dilucidar responsabi­litats i compensar els perjudicat­s en els termes prèviament acordats amb les companyies d’asseguranc­es sembla francament insuficien­t.

Hi ha molts interessos en joc com per no posar els mitjans necessaris que evitin en la mesura possible que en altres punts vulnerable­s de les grans rutes comercials es repeteixin imatges com les que arriben del canal.

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain