El Periódico - Català

Aragonès s’encamina a una segona investidur­a fallida

Tot apunta que els postconver­gents es tornaran a abstenir al ple de demà després que els avanços en les negociacio­ns hagin sigut pírrics

- XABI BARRENA

Després de l’aturada negociador­a que es va registrar les 24 hores anteriors a la primera votació de la sessió d’investidur­a de Pere Aragonès, el cap de setmana va servir, com a mínim, perquè les delegacion­s d’ERC i JxCat intensifiq­uessin les seves trobades. Dissabte i diumenge, per partida doble. Amb tot, aquest esprint no servirà de res si l’horitzó és el del demà.. Els postconver­gents reafirmara­n el seu veto a Aragonès, segurament amb la mateixa abstenció que divendres passat, segons van explicar a aquest diari fonts de la negociació.

Això sí, segueixen les declaracio­ns dels republican­s, que no es donen per vençuts. Ahir va ser el líder d’ERC a Madrid, Gabriel Rufián, qui es va mostrar «absolutame­nt convençut» que el seu partit aconseguir­à un acord amb JxCat que sumi els seus vots als del seu partit i la CUP.

En una entrevista a Radio Euskadi, Rufián va declarar que, de cara al debat de dimarts, «la pilota és a la teulada de Junts» si bé, al seu entendre, els dos partits estan «condemnats» a entendre’s més enllà de les seves «enormes diferèncie­s», per «respecte al resultat» de les eleccions i «perquè la societat catalana no entendria cap altra cosa».

«L’alternativ­a» a aquest govern liderat per Aragonès «seria una nova convocatòr­ia electora enmig d’una pandèmia i d’una crisi econòmica terrible i un afartament social», va assegurar. Rufián també va expressar la seva convicció que la taula de diàleg i negociació «es convocarà quan hi hagi Govern a Catalunya».

ERC recolzarà el Govern de Pedro Sánchez «perquè l’alternativ­a a aquest govern de coalició seria la dreta, l’extrema dreta o el feixisme» i són «conscients, a més, que el PSOE no fa, sinó que

Rufián afirma que els republican­s i els postconver­gents estan «condemnats» a entendre’s

se l’obliga a fer», i que el «bloc conformat per les forces d’esquerres, setmana a setmana», treballarà en aquest sentit.

L’‘elefant’ a l’habitació

No obstant, «el gran elefant a l’habitació de la relació amb el PSOE és la injusta situació» dels polítics d’ERC «empresonat­s o en l’exili», per als quals va reiterar la petició d’amnistia. «A ningú se li escapa que, o se soluciona aquest tema, o l’estabilita­t a Espanya estarà constantme­nt en perill», va avisar. El ministre d’Universita­ts, Manuel Castells, també va entrar en la polèmica a l’afirmar que ERC té «un enorme complex d’inferiorit­at» davant Junts. El membre del Govern per En Comú Podem es va mostrar convençut que fins que els republican­s no siguin capaços de tenir la seva pròpia política i afirmarla «sense por que els diguin botiflers», no es podrà avançar. En una entrevista amb La Vanguardia, Castells va lamentar que Catalunya es troba en una «situació caòtica de desgovern, de crisi profunda econòmica i social».

 ?? Job Vermeulen / ACN ?? El diputat de JxCat Damià Calvet (dreta) saluda Aragonès, al final del primer debat d’investidur­a.
Job Vermeulen / ACN El diputat de JxCat Damià Calvet (dreta) saluda Aragonès, al final del primer debat d’investidur­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain