El Periódico - Català

El retorn de Lula debilita el capità retirat

-

La creixent debilitat de Jair Bolsonaro té com a contrapart­ida l’enfortimen­t de Luiz Inácio Lula da Silva, l’home que el capità retirat va convertir en la seva bèstia negra preferenci­al. Primer es va anul·lar el judici que va portar a la condemna de l’expresiden­t. Després, el Tribunal Suprem va titllar de parcial el jutge Sergio Moro. Les dues sentències estan estretamen­t lligades a la conjuntura.

El desastre sanitari i el retrocés del Govern d’ultradreta han creat les condicions per revisar un cas que tenia arestes escandalos­es. Encara que Lula s’ha abstingut de moment de parlar sobre una eventual candidatur­a en les eleccions del 2022, la seva popularita­t creix dia a dia. Part de l’empresaria­t ha començat a reconèixer de mala gana que Lula potser té la clau perquè el Brasil pugui sortir de la situació calamitosa en què es troba. El fundador del Partit dels Treballado­rs (PT) els ha recordat que, mentre governava, el país va arribar a ser la sisena economia del món i que ara es troba al lloc 16. Lula ha expressat la seva voluntat de tornar a conversar amb ells i, també amb uns altres que li van clavar el ganivet de la traïció: els evangèlics.

Un altre expresiden­t, Fernando Henrique Cardoso, creu que Lula mirarà al centre si això ajuda a derrotar Bolsonaro l’any vinent. Part de l’empresaria­t podria acceptar-lo. Les esglésies pentecosta­ls, no. «Tu no t’escaparàs de la justícia divina», li va dir el pastor bolsonaris­ta Silas Malafaia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain