El Periódico - Català

«La reducció de l’IVA al cotxe elèctric l’ha de treballar el Govern a Brussel·les»

- XAVIER PÉREZ

«La recuperaci­ó va associada al nivell de vacunació. No sols pel mercat, sinó també pel turisme»

El director general de la patronal de l’automòbil apunta a un futur en què la vacunació serà clau per a la recuperaci­ó del mercat i les exportacio­ns. Des de l’Associació de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac) reclama més agilitat en les respostes administra­tives dels plans de suport del Govern i una defensa consistent a Europa de la necessitat de rebaixar l’IVA al vehicle elèctric. I recorda que el sector ha fet els deures pel que fa a la descarboni­tzació. — ¿Què necessita el consumidor per fer el canvi cap al vehicle elèctric?

— D’entrada ha de percebre que amb un vehicle elèctric no hi ha diferèncie­s respecte a un de combustió quant a usabilitat, qualitat, fiabilitat i seguretat. Des del punt de vista de prestacion­s l’únic hàndicap és el desconeixe­ment de la tecnologia i per tant ha de provar-la, però una vegada ho ha fet s’adonarà que les prestacion­s dels vehicles electrific­ats són tan bones com les dels models de propulsió convencion­al.

— ¿On veu més obstacles?

— El dubte arriba en forma de cost. Existeix una diferència de cost, tot i que al llarg de la dècada anirà baixant a mesura que les economies d’escala funcionin més. La idea per superar aquesta barrera no és pujar de preu el vehicle convencion­al, sinó explotar les economies d’escala que reduiran el preu de les bateries i amb això baixarà el cost de l’elèctric.

— ¿Ho veu possible?

— A priori s’aconseguir­à abaixar els costos amb plans com el Moves, que considerem que són molt necessaris i han de tenir una dotació econòmica molt superior (perquè s’esgoten i no cobreixen la demanda). Almenys multiplica­r per 4,5 la dotació de l’any passat, que eren 200 milions. Tot dependrà de com es reparteixi. Entenc, pel que va dir en el passat Fòrum d’Anfac la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, que el Govern és sensible a aquest punt.

— ¿La falta d’infraestru­ctura també penalitza, oi?

— Sí, i no es resoldrà automàtica­ment. Quan s’anuncia el nou Moves es comença a activar immediatam­ent per als usuaris, i amb això s’arregla una part, que és el mercat, però qualsevol mesura per desenvolup­ar infraestru­ctura, tot i que demà mateix es publiqui al BOE, tardarà un any per començar a donar resultats. És un desplegame­nt molt gran al territori que involucra moltes administra­cions. S’han de gestionar permisos, implica molts agents. I no és fàcil. Aquest problema ens durarà alguns anys. El 70% dels vehicles a Espanya dormen al carrer i la solució de recàrrega és molt important, i també ho és en vies interurban­es on ara mateix el tema és crític. No només n’hi ha prou que existeixi un pal de recàrrega, sinó que estigui identifica­t en la seva ubicació, que estigui operatiu i amb prou potència.

— ¿Anem tard amb l’electrific­ació a Espanya?

— Tard, no. Anem lents. L’oferta de vehicles va per davant. Fa deu anys en teníem 25 entre electrific­ats i híbrids, i aquest any estem en 278 models. On hem anat tard és en els programes d’ajuda a la demanda perquè no hi havia fons. Alerta. No dic que el Govern no volgués sinó que realment Espanya no tenia recursos públics. Cal posar-se les piles amb mesures administra­tives, permisos i mesures fiscals.

— ¿El Govern està treballant per revisar la fiscalitat?

— Bé. El que el govern va fer va ser anunciar que el 2022 s’estudiarà una anàlisi per valorar la modificaci­ó o implantar una revisió fiscal verda de l’automoció comptant amb les comunitats autònomes i les corporacio­ns locals. Sabem que és un procés complex perquè involucra diferents administra­cions públiques. Anfac ha fet una proposta ortodoxa i pràctica: substituir l’impost de matriculac­ió per un impost a l’ús. I sobre aquesta base, fer un esquema que generi recursos fiscals per a l’Estat i no impliqui les administra­cions locals. Però no ens consta que hagi decidit llançar res.

— ¿Què se’n sap de la famosa reducció de l’IVA per als models elèctrics?

— El tema de l’IVA és una mesura que fa moltde temps que estem demanant perquè és difícil aconseguir-la. Exigeix una modificaci­ó de la directiva europea, i és una feina que cal fer a Brussel·les, i l’ha de fer el Govern. Entenem que és una idea compartida i que estan per la feina, però és cert que el món de la fiscalitat a Brussel·les és complicat perquè exigia fins i tot no fa gaire unanimitat, i ara alguna sentència fa que no sigui així, però intentaran que sigui unànime. Les directives fiscals se solen embussar. Ara com ara no hi ha visibilita­t de quan.

— ¿Què marcarà la recuperaci­ó del sector?

— El nivell de vacunació. La demanda va associada. No només pel mercat nacional sinó perquè bona part d’aquest mercat depèn del turisme, pels cotxes de lloguer, que està aturat. És important que no es perdi l’estiu i que hi hagi un punt d’inflexió amb la vacunació abans del mes de juny. Tant per a demanda exterior com interior. L’any s’hauria de recuperar a partir del segon semestre. Caldrà ser optimistes.

 ??  ?? José López-Tafall, director general de l’associació de fabricants Anfac.
José López-Tafall, director general de l’associació de fabricants Anfac.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain