El Periódico - Català

Pros i contres

- Emma Riverola & Josep Maria Fonalleras

Per fi, Love

Les dates històrique­s ja no són el que eren. A Catalunya les convertim en material de saldo. La majoria que es van vendre com a memorables, ja ni les recordem. No obstant, aquest cap de setmana s’ha produït un esdevenime­nt carregat d’esperança. Fa un any que afegim fotos per a un àlbum de tristesa. Ambulàncie­s, sanitaris embotits en EPIS, malalts amb respirador­s, dipòsits de cadàvers improvisat­s, abraçades entre plàstics... I, de sobte, un esclat de vida. Un concert multitudin­ari, un experiment sota control sanitari per eliminar la distància social. Barcelona, el centre de totes les mirades (i que bé que li prova).

La prova pilot del concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi és una fita en temps de pandèmia. Test d’antígens previ als 5.000 assistents, repartimen­t i ús obligatori de mascaretes FFP2, separació de zones i forta ventilació. I, per damunt de tot, l’emoció desbordada d’una vida que s’imposa. Música, alegria, comunió. Però també possibilit­at d’obertura per a un sector que està patint l’indicible. Esperança per a la música. I la constataci­ó que la vida sense cultura és infinitame­nt més trista.

El llast que pesa

En aquest espectacle trist de les vacunacion­s, hi ha dues dades significat­ives que costen molt d’entendre. La Unió Europea ha exportat 21 milions de dosis al Regne Unit. El Regne Unit no n’ha enviat ni una a Europa. Per explicar el perquè hauríem de recórrer a complicade­s equacions geopolítiq­ues, als compromiso­s de les farmacèuti­ques, als incomplime­nts de contractes, als interessos estratègic­s, i a un sistema capitalist­a que propicia els ajuts públics a entitats privades, però que després valora més la liberalita­t de les transaccio­ns comercials que no pas les necessitat­s explícites de la població. «És difícil explicar als nostres ciutadans que les vacunes europees s’exporten mentre que ells es queden sense subministr­aments». Ho ha dit Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió, i certament és molt difícil de justificar. El problema de fons, però, no són les vacunes, sinó la mateixa credibilit­at de la UE, que havia assumit amb enteresa el comandamen­t de la crisi amb l’afany de demostrar que, efectivame­nt, era una unió. L’alarmant mancança de criteri únic i d’operativit­at és un llast que ve de lluny (¡de sempre!), però que ara pesa més que mai.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain