El Periódico - Català

«Els pares recorrien a l’alcohol i els fills han recorregut a la cocaïna»

- RAFAEL TAPOUNET

El dibuixant i escriptor granadí debuta en la novel·la amb ‘Al final siempre ganan los monstruos’, l’addictiu retrat d’una generació que va quedar a la deriva després de l’esclat de la bombolla immobiliàr­ia i que ell va escriure en les seves estones lliures mentre treballava de temporer a França.

La peripècia vital de Juan Manuel López (Deifontes, 1981) tenyeix de certa impostura l’actitud del 90% dels escriptors que irrompen avui dia en el món literari fent onejar la bandera de la pertinença a la classe treballado­ra. Fill i net de temporers, Juarma (aquest és el seu nom d’escriptor, dibuixant i fanziner) va concebre les històries que componen Al final siempre ganan los monstruos

mentre veremava a França i batia oliveres al seu poble granadí. El que al principi només era una col·lecció de relats inconnexos que l’autor compartia al seu mur de Facebook amb un exclusiu club de lectura format per persones del seu entorn va acabar convertint-se en una novel·la que va tenir una primera edició domèstica

i limitadíss­ima. Al final siempre

ganan los monstruos, un retrat frenètic, divertit i terrible d’una generació incapaç de mirar als ulls la realitat, ha sigut comparada amb el Trainspott­ing d’Irvine Welsh (la multiplici­tat de veus i la presència de la droga serveixen d’esquer), però Juarma prefereix parlar de la influència de Knockemsti­ff, de Donald Ray Pollock, amb el qual comparteix una galeria de personatge­s fets malbé i atrapats en un forat negre del qual sembla impossible fugir. Amb el guiatge de Blackie Books, la novel·la ha arribat ara als aparadors de les llibreries de tot Espanya. Inclosa aquella de la qual no fa gaire van fer fora l’autor al crit de «¡quinqui de merda, ja sé com sou la gentussa com tu!».

—¿Obrir el llibre amb un vers d’una batxata de Romeo Santos és una declaració d’intencions?

— Sí, bé, la idea era fer un llibre que no tingués referents literaris. Podia haver posat una frase de Proust, però aquí els personatge­s no llegeixen llibres de Proust, sinó que escolten Romeo Santos, Iron Maiden i Los Calis i veuen pel·lícules de Rambo. Potser a alguns els pot fer enrere, però volia començar amb una cosa que ja deixés clar des del principi que aquí es parlarà de coses pròximes i reals.

—«Mamá dice que todos mis errores servirán como lección»,

diu la batxata. Els personatge­s del llibre no paren d’equivocar-se i no sembla que aprenguin gran cosa.

— La cita surt d’un dels personatge­s, que porta una vida una mica més còmoda que els seus amics i és el que més es planteja el tema de la drogoaddic­ció, però a l’hora de la veritat tampoc és capaç de parar, perquè, igual que els altres, viu atrapat per les contradicc­ions i les mentides. Els personatge­s s’enganyen moltíssim a si mateixos; encara que tinguin una idea elevada d’alguna cosa, sempre acaben caient al nivell més baix.

— ¿Qui són aquests monstres que sempre guanyen?

— D’una banda són els monstres que tots tenim dins, pels problemes, les circumstàn­cies o les expectativ­es que arrossegue­m. I després també hi ha els monstres de carn i ossos, que s’aprofiten de les misèries dels altres i que intenten aprofitar-se’n tot el que poden. Al llibre n’hi ha un d’aquests, tot i que molta gent no li para atenció, que és qui compra la marihuana al poble i que d’alguna manera fa que tothom s’excedeixi; els ofereix un model de vida que sembla fàcil i atractiu i que els acaba portant a perdre’s.

—També hi ha monstres que passen de pares a fills, com una tara genètica.

— M’interessav­a molt mostrar com hi ha coses que s’arrossegue­n de generació en generació. Com els pares, els fills i els nets poden estar marcats per una mateixa falta d’expectativ­es i s’acaben veient tancats en un cercle del qual no poden sortir.

— Aquesta convicció que hi ha coses de les quals no és possible escapar, ¿neix de la seva pròpia experiènci­a personal?

— De la meva experiènci­a i del que veig en el meu entorn. Fa 40 anys que el meu pare i la meva mare fan temporades de cirera i raïm a França. Els pares de la meva mare també van estar-se al nord de França treballant i la meva mare es va criar allà. Els pares del meu pare també van ser emigrants i feien temporades de cirera i raïm. Jo vaig ser el primer de la meva família no ja que va estudiar una carrera, sinó que va acabar l’institut. En realitat jo volia treballar, però la meva mare es va entossudir que estudiés perquè creia que això em resoldria la vida. I vaig acabar fent una carrera [Filologia Hispànica] que almenys a mi no em va aportar gaire. Com que les beques les pagaven al juny i jo no podia demanar aquests diners a la meva família, em passava el curs menjant espaguetis i sense un duro a sobre i buscant-me la vida, i després, quan arribava la beca a final de curs, pagava els deutes que tenia. Encara em poso malalt al recordar-ho. Perquè, a més, jo ja

«La bombolla immobiliàr­ia va deixar-ne uns amb les hipoteques i altres, amb les addiccions»

m’adonava que això no em resoldria res. De fet, vaig fer l’últim examen de la carrera i abans de saber la nota ja estava treballant a l’obra. Estudiar mai va ser una sortida. Jo vinc d’agafar treballs temporals, de viure al dia, i arriba un moment en què et vas fent gran i t’adones que no hi ha escapatòri­a d’allà per molt que treballis o t’esforcis. No vull generalitz­ar, perquè potser hi ha gent que té més sort i a qui sí que li serveix, però aquesta és la meva experiènci­a.

— ¿L’escriptura i el dibuix han sigut les seves vies d’escapament?

— Són coses que he fet per a mi. Dibuixar em diverteix molt i és una cosa catàrtica. I escriure... Quan escrius, planteges coses i situacions que després pots tancar. Agafes una trama i fas que tingui un sentit i que tot encaixi. Però després en la vida real la trama no la pots tancar.

—Els seus personatge­s només saben escapar-se a través de la mentida i de la droga.

— Per a mi és molt important que es vegi com els personatge­s utilitzen la mentida per amagar el que són o per tapar coses del passat. Per sobreviure, en definitiva. La mentida els manté vius i cohesionat­s i fa que no perdin el cap del tot. Els ajuda a enfrontar-se a un present lleig, a un futur que no veuen ni de broma i a un passat que només volen oblidar.

— La cocaïna també és una forma de mentida, ¿no?

— Sí, sí, és clar. Jo no volia fer una novel·la sobre la cocaïna, però al començar a escriure sobre els personatge­s m’adonava que el que tenien en comú, el que els unia, eren aquests vicis. Aquí no s’idealitza la vida del cocaïnòman, perquè l’ús que fan els personatge­s de la droga és depriment. Ells consumeixe­n per quedar-se en blanc, per no pensar, que també és una manera d’enganyar-se. Jo no els jutjo ni intento donar lliçons, només deixo que parlin i els retrato amb tota l’honestedat i el realisme que pugui. El curiós és que quan anava publicant les històries en el club de lectura, que estava format per gent del meu entorn pròxim, a ningú li va cridar l’atenció que els personatge­s es fiquessin moltes ratlles, perquè això era el que veien cada dia a qualsevol banda.

— Per als protagonis­tes, la cocaïna compleix el mateix paper que l’alcohol en la generació dels seus pares.

— Això és una cosa que m’interessav­a molt reflectir. Com es reprodueix aquesta falta d’expectativ­es de la gent i la manera en què omplen aquests buits, aquesta lluita per viure. Els pares recorrien a l’alcohol i els fills han recorregut a la droga.

— Aquests fills ja tenen una edat. No són precisamen­t joves.

— És clar, això no és un retrat d’una joventut esbojarrad­a ni res d’això. Per a mi són gent normal i corrent que té una vida molt mediocre. És una generació que va començar a treballar abans que esclatés la bombolla immobiliàr­ia i que es veia amb diners i amb unes expectativ­es de vida que després van saltar pels aires. D’aquella època a alguns els han quedat hipoteques i a altres els han quedat addiccions, i tots s’han quedat allà penjats, sense poder anar ni cap endavant ni cap enrere.

— ¿En quin moment de l’escriptura va pensar que allà hi havia un llibre i que potser fins i tot es podria publicar?

— Mai vaig pensar que ningú el volgués publicar. Al principi, eren relats solts que no tenien connexió. La idea era completar-ne 10 o 12, fotocopiar-los i treure’ls en un fanzín. A l’escriure el setè o el vuitè, vaig començar a pensar que podia ser un llibre i vaig haver de fer un procés de reescriptu­ra perquè tot encaixés. Un amic em va proposar publicar-ho pel seu compte i llavors ja m’hi vaig posar més seriosamen­t, però tancar tot el puzle va ser un procés bastant complicat. El dia abans d’enviar-lo a la impremta vaig haver d’escriure al xaval que l’havia de fer per dir-li: «Tio, posa aquestes línies per allà, que m’acabo d’adonar que l’he espifiat» [rialles].

— L’escena final, que no revelarem, és veritablem­ent de pel·lícula de terror. ¿No li ha passat pel cap que aquest llibre demana a crits una adaptació al cine o a una sèrie?

— Realment no. L’única preocupaci­ó que tinc ara és que la gent entengui el llibre i que funcioni una miqueta bé per poder publicar alguna altra història més endavant. No em plantejo res més. No és que no tingui il·lusió, però per les circumstàn­cies que tinc o que he tingut, per la vida que he portat..., el que arribi estarà bé. I si no arriba, ja continuare­m lluitant d’una altra manera.

 ??  ?? Juan Manuel López, ‘Juarma’, veient-les venir.
Juan Manuel López, ‘Juarma’, veient-les venir.
 ?? Cecilia Díaz Bretz ??
Cecilia Díaz Bretz
 ??  ?? Iron Maiden. Les cintes de casset del grup britànic connecten els personatge­s amb un passat que desitjarie­n oblidar.
Iron Maiden. Les cintes de casset del grup britànic connecten els personatge­s amb un passat que desitjarie­n oblidar.
 ??  ?? Donald Ray Pollock, autor de
Knockemsti­ff, una col·lecció de relats emparentad­a amb Al final siempre ganan los monstruos.
Donald Ray Pollock, autor de Knockemsti­ff, una col·lecció de relats emparentad­a amb Al final siempre ganan los monstruos.
 ??  ?? Sylvester Stallone a Acorralado, la pel·lícula preferida d’un dels protagonis­tes de la novel·la de Juarma.
Sylvester Stallone a Acorralado, la pel·lícula preferida d’un dels protagonis­tes de la novel·la de Juarma.
 ??  ?? Romeo Santos, batxater nordameric­à. Juarma obre la novel·la amb un vers de la seva cançó Centavito.
Romeo Santos, batxater nordameric­à. Juarma obre la novel·la amb un vers de la seva cançó Centavito.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain