El Periódico - Català

L’experiment del doble líder

Yolanda Díaz assumirà la vicepresid­ència tercera i la batuta del sector morat al Govern, i Iglesias seguirà davant el partit durant la campanya de Madrid.

- MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

No van fer falta més de vuit minuts de vídeo per posar fi a anys de debats sobre la línia de successió a Unides Podem. Pablo Iglesias va assenyalar de manera clara i rotunda –amb l’habitual afegitó que les bases tindran l’última paraula– Yolanda Díaz com la seva hereva al Govern i, també, a Podem. El canvi de rols a l’Executiu arribarà la setmana vinent: l’encara vicepresid­ent deixarà el Consell de Ministres dimarts per ser el candidat morat a la Comunitat de Madrid i Díaz serà nomenada vicepresid­enta tercera en els següents dies. El relleu al capdavant dels comandamen­ts del partit encara tardarà. Fins aleshores, cohabitara­n els dos lideratges. A la cúpula de la formació assumeixen que serà un «experiment» complex, però que sortirà bé.

Des de l’estiu, la direcció de Podem estava donant voltes al futur del partit. Abans d’entrar al Govern, eren conscients de l’absència de perfils forts que poguessin servir de relleu durant els pròxims anys. Sobretot per a un Iglesias entorn del qual s’ha construït tota l’organitzac­ió. No obstant, fonts pròximes a l’encara vicepresid­ent expliquen que la seva arribada a l’Executiu va donar un impuls a la figura de Díaz que de cap altra manera hauria sigut possible. La ministra de Treball, que es va estrenar amb una pujada del salari mínim interprofe­ssional pactada amb sindicats i patronal, ha anat creixent enmig de la pandèmia fins a situar-se com un dels membres del Consell de Ministres més ben valorats.

Cedir-li el lideratge resultava la idea lògica, afirmen veus de la cúpula morada. El problema del quan fer-ho es va resoldre amb l’avenç electoral a Madrid. Iglesias va fer un pas endavant per enfrontar-se a Isabel Díaz Ayuso i va assenyalar la política gallega com el seu relleu. Ara, cal veure com es resoldrà aquesta transició de poder. La ministra de Treball serà al capdavant del sector morat del Govern. En lloc d’Iglesias serà ella qui despatxi amb Pedro Sánchez les discrepànc­ies més delicades i qui dirigeixi les negociacio­ns per Unides Podem a l’Executiu. Però el secretari general de Podem seguirà al capdavant de l’estructura del partit, sent la veu principal en les qüestions més orgàniques. A l’entorn de l’encara vicepresid­ent confien en el doble lideratge, a què ajudarà l’amistat que uneix Iglesias i Díaz des de fa uns quants anys. A més, a la cúpula morada veuen més avantatges que inconvenie­nts. Amb Díaz al capdavant de l’acció al Govern i Iglesias al comandamen­t del partit, confien a dispersar els atacs i que no sigui només un qui afronti els cops.

 ?? José Luis Roca ?? Pablo Iglesias i Yolanda Díaz se saluden, dimecres al Congrés .
José Luis Roca Pablo Iglesias i Yolanda Díaz se saluden, dimecres al Congrés .

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain