El Periódico - Català

Illa reclamarà a Borràs que el deixi ser candidat

> El PSC argumenta que s’ha d’obrir una altra ronda de consultes, tot i que no hi confia

- JUAN RUIZ SIERRA J. REGUÉ

Salvador Illa defensa el seu dret a sotmetre’s a un debat d’investidur­a des que es va conèixer el resultat de les eleccions catalanes, en les quals va guanyar en vots i va empatar en escons amb ERC. Ara que la candidatur­a del republicà Pere Aragonès s’encamina al fracàs després de l’anunci de Junts que tornarà a abstenir-se avui, la pretensió de l’exministre de Sanitat, expliquen els seus col·laboradors, «guanya força». Illa, segons fonts del PSC, tornarà a reclamar a Laura Borràs, presidenta del Parlament, que el designi com a candidat a president.

Els socialiste­s assumeixen que el seu aspirant compta amb escasses opcions de ser investit president de la Generalita­t. El bloc independen­tista té majoria al Parlament i cap dels tres partits que l’integren pensa col·laborar en l’elecció d’Illa. El PSC, no obstant, creu que Borràs li ha de deixar almenys que ho intenti, com a guanyador de les eleccions. «No contemplo que no se’m doni l’opció, si no hi ha ningú amb millors cartes que jo, de dirigir-me a la Cambra a intentar obtenir el recolzamen­t de la majoria de diputats del Parlament», va assenyalar Illa fa uns dies.

L’exministre insistirà davant Borràs en la mateixa idea després de la votació d’avui. Els seus col·laboradors no transmeten optimisme sobre la resposta de la presidenta del Parlament. «Ja veurem», diuen. «Borràs té capacitat per fer el que vulgui, per designarlo o no. Tant pot fer el que vulgui que va acabar designant Aragonès per després fer-lo fracassar amb l’abstenció del seu partit», assenyalen a la direcció del PSC.

Tot i així, els socialiste­s catalans asseguren que no han estudiat encara què faran si finalment la presidenta del Parlament rebutja la petició d’Illa. «Encara no hem arribat a això. Esperarem a la votació i que Illa anunciï que vol ser designat», resumeixen.

El guanyador del 14-F

La portaveu socialista, Eva Granados, no va voler aventurar ahir quins passos seguirà la seva formació, però sí que va reivindica­r el dret d’Illa a tenir el seu propi debat d’investidur­a: «Som molt curosos amb els tempos i la institucio­nalitat. «Ara estem immersos en un debat d’investidur­a. Quan sortim i comptem els vots, veurem què és el que toca fer. Ja saben, com hem dit durant tota la campanya, que Illa, el guanyador de les eleccions, està disposat a posar-se davant d’un debat d’investidur­a».

Els socialiste­s afirmen que Borràs està obligada a obrir una altra ronda de consultes; el que no està clar és en quin moment, perquè podria dilatar els temps fins que Aragonès reuneixi el recolzamen­t de Junts. Mentrestan­t, el PSC té temps de tornar a buscar el reconeixem­ent del grup no independen­tista, tot i que per ara no compta ni amb l’aval dels comuns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain