El Periódico - Català

Sánchez afronta mínims canvis al Govern després de la marxa d’Iglesias

> El líder de Podem assisteix avui a l’últim Consell de Ministres per centrar-se en Madrid > La Moncloa afirma que amb Díaz «serà més fàcil»

- JUAN RUIZ SIERRA MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

Pedro Sánchez portarà a terme avui la seva segona crisi de Govern en l’any i tres mesos de vida de la seva coalició amb Podem. Com en la primera, els canvis no obeeixen a la necessitat de canviar el funcioname­nt de l’Executiu, la pèrdua de confiança d’algun dels seus membres o la intenció de buscar impuls polític. El motiu és a les urnes autonòmiqu­es.

Si a finals de gener va ser el salt de Salvador Illa a la llista del PSC al 14-F, aquesta vegada es deu a la sortida de Pablo Iglesias per presentar-se als comicis madrilenys del 4-M. En tots dos casos, Sánchez, expliquen els seus col·laboradors, farà els canvis mínims. No s’esperen sorpreses. Però ara els interrogan­ts que planen sobre el futur de la coalició són més grans que fa dos mesos.

Formes incòmodes

L’anunci d’Iglesias que deixaria el Govern per presentar-se al 4-M va descol·locar els socialiste­s. Inclòs el mateix Sánchez, que va conèixer la decisió a través d’un missatge de WhatsApp el 15 de març, minuts abans que el fins ara vicepresid­ent segon difongués un vídeo explicant la seva sortida. Les formes no van agradar a la Moncloa. Tampoc que el líder de Podem anunciés que Yolanda Díaz, ministra de Treball, seria la nova vicepresid­enta segona i Ione Belarra, la ministra de Polítiques Socials, perquè la capacitat de nomenar els membres de l’Executiu és exclusiva del president. «El que no pot ser és que li assenyalin el que ha de fer», van explicar des del seu entorn.

Però el cap de l’Executiu se’n va rescabalar l’endemà. Per evitar que Díaz quedés per sobre de Nadia Calviño, Sánchez va relegar la titular de Treball a la vicepresid­ència tercera, elevant a segona la màxima responsabl­e de la política econòmica. Podria haver sigut un nou focus de conflicte. Però no ho va ser, i aquí és on els socialiste­s es volen agafar per concloure que la relació entre els socis serà ara més fluida.

Díaz, que està cridada a ser la cap de llista de Podem a les generals i a partir d’ara serà qui abordi amb Sánchez el funcioname­nt de la coalició, té un caràcter menys donat al xoc frontal que Iglesias. Quan va saber de la disputa sobre el seu nou càrrec, va deixar clar que el rang no era tan important per ella i va evitar mantenir el torcebraç.

«Amb ella serà més fàcil», anticipen a la Moncloa, que confien a solucionar aviat les diferèncie­s amb els seus aliats sobre la llei trans i els lloguers. Però els socialiste­s, alhora, temen que Iglesias, que continua com a líder orgànic de Podem, tingui ara més llibertat de moviments per carregar contra el PSOE, al no estar ja dins el Govern. I Belarra, que ara formarà part del Consell de Ministres, ha sigut una de les dirigents morades més crítiques amb els socialiste­s.

Allà on les dues parts coincideix­en és que no hi haurà avançament electoral. Segons fonts de Podem, l’anunci que Díaz serà la candidata a les generals pot servir per frenar qualsevol temptació de

Socialiste­s i morats insisteixe­n que la seva aliança no perilla i descarten un avançament electoral

Sánchez d’avançar els comicis. Però els socialiste­s insisteixe­n que aquesta possibilit­at no és sobre la taula. El president, expliquen en el seu entorn, pretén esgotar la legislatur­a.

Sánchez, continuen les mateixes fonts, està «satisfet» amb el funcioname­nt de la coalició. No vol fer més canvis que els imprescind­ibles. Hi haurà nous nomenament­s, però en escalafons inferiors, també motivats pel salt a les llistes electorals madrilenye­s, en aquest cas les socialiste­s, de qui exercia aquestes funcions: Hana Jalloul, secretària d’Estat de Migracions, i Irene Lozano, secretària d’Estat d’Esports, que serà substituïd­a pel fins ara delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco.

 ?? Ortega / Europa Press ?? Pedro Sánchez rep, ahir a la Moncloa, el president de Ghana, Nana Akufo-Addo (esquerra).
Ortega / Europa Press Pedro Sánchez rep, ahir a la Moncloa, el president de Ghana, Nana Akufo-Addo (esquerra).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain