El Periódico - Català

L’altre genoll

Victoria Esperanza Salazar tenia 36 anys, dues filles i era una immigrant salvadoren­ca que vivia a l’estat mexicà de Quintana Roo. Dissabte va morir asfixiada sota el genoll d’un policia a la localitat de Tulum. El vídeo del moment s’ha viralitzat i la in

- BEGOÑA GONZÁLEZ

Es deia Victoria Esperanza Salazar, tenia 36 anys, era mare de dues nenes i vivia de manera regular a Mèxic, segons el Govern del Salvador. El seu assassinat dissabte al sud de Mèxic, en mans d’un agent de policia, ha causat una forta tempesta social i política a l’Amèrica Central. Salazar va ser asfixiada per la pressió del genoll d’un dels quatre agents de la Direcció Municipal de Seguretat Pública de Tulum que la van detenir.

La seva mort, investigad­a per la Fiscalia General de l’Estat (FGE) de Quintana Roo com a homicidi agreujat, es va fer viral després de difondre’s aquest diumenge el vídeo, gravat el dia abans, en què s’aprecia la brutalitat amb què un dels quatre policies de la localitat de Tulum li va col·locar el genoll al coll i la va asfixiar fins que va deixar de gemegar, al costat de la resta d’agents, a plena llum del dia. Segons van publicar alguns mitjans locals, la dona havia sigut detinguda per desordre públic.

En un comunicat, la Comissió de Drets Humans de Quintana Roo va dir que va presentar una protesta d’ofici contra els agents de seguretat pública per «violacions al dret humà a la vida». «És lamentable i condemnabl­e qualsevol privació de la vida, més encara quan es tracta de persones que constituci­onalment tenen l’ obligació de respectar, garantir, protegir i promoure els drets humans », van assegurar.

Després de la identifica­ció de la víctima, diversos grups d’ activistes van viralitzar l’ etiqueta# Justi cia Para Victori a, un moviment al qual es van sumar polítiques mexicanes i associacio­ns de migrants i polítics del Salvador. La causa de Salazar ha passat de les xarxes a mans de la fiscalia, que ha obert una investigac­ió de la qual encara no han transcendi­t detalls.

«M’uneixo a l’exigència de justícia i zero impunitat per l’assassinat de la Victoria, la dona que va perdre la vida en mans de la policia municipal de Tulum, Quintana Roo. Condemno aquest acte d’ús excessiu de la força. Que es castigui», va escriure Malú Micher, presidenta de la Comissió d’Equitat de Gènere del Senat mexicà. «Ja estem en contacte amb els familiars de la salvadoren­ca que va morir a Tulum, Quintana Roo, Mèxic, en un fet que està sent investigat», va dir a Twitter la cancellera salvadoren­ca Alexandra Hill Tinoco.

Solidarita­t

«A la família de la víctima reiterem el total suport i acompanyam­ent del Govern del president Nayib Bukele», va afegir, i va prometre que el seu Govern es farà càrrec de la manutenció i estudis de les dues filles de la víctima i de tot el que necessitin».

No és el primer cas d’abús policial contra dones a Quintana Roo, on el novembre passat diversos policies van disparar contra un contingent feminista que protestava contra la impunitat del feminicidi d’Alexis, una jove de 20 anys. La violència policial va culminar en la separació del càrrec del secretari de Seguretat Publica de l’Estat, Alberto Capella, i del director de la policia del municipi, Eduardo Santamaría.

Diverses associacio­ns feministes van comparar l’assassinat de Salazar amb el de l’afro-nordameric­à George Floyd, que va morir també asfixiat per la policia de Minneapoli­s, Minnesota, el maig del 2020, cosa que va desencaden­ar les històrique­s protestes per la justícia racial als Estats Units. Aquest mateix dilluns va començar el judici per aquest assassinat. «La policia a la via pública et mata. Imagineu el que fa quan ningú la veu», va qüestionar l’organitzac­ió Marea Verda Mèxic. Al país centreamer­icà, tan sols un 30% de la població confia en la policia, segons ha informat l’Institut Nacional d’Estadístic­a i Geografia.

Activistes han comparat l’assassinat de Salazar amb el de George Floyd El Govern salvadoren­c es farà càrrec de la manutenció de les filles de la víctima

 ?? Efe ?? Manifestac­ió a la localitat mexicana de Tulum per la controvert­ida mort d’una migrant salvadoren­ca en un incident amb la policia.
Efe Manifestac­ió a la localitat mexicana de Tulum per la controvert­ida mort d’una migrant salvadoren­ca en un incident amb la policia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain