El Periódico - Català

La repressió a Birmània creix i suma més morts

> Els militars han matat almenys 120 civils en els tres últims dies de protestes

- EL PERIÓDICO EL PERIÓDICO

Milers de birmans van tornar a sortir ahir als carrers en algunes ciutats del país per protestar contra la junta militar després d’un cap de setmana d’extrema violència en què la policia i els soldats van matar més de 120 civils, inclosos set menors. Ahir es van registrar almenys cinc morts de manifestan­ts més, tres d’aquests a la ciutat de Rangun (o Yangon), l’antiga capital, segons van informar testimonis i alguns mitjans de comunicaci­ó locals.

Les forces de seguretat continuen fent ús de la força letal contra els manifestan­ts. A més de Rangun, uns 20.000 manifestan­ts, inclosos monjos, van protestar contra el cop militar de l’1 de febrer a Tangse, a la regió de Sagaing, segons el portal Myanmar Now, mentre que altres marxes van tenir lloc en ciutats com Bago i Mawlamyine, la capital de l’estat de Mon.

La pandèmia «ha destruït» la vida de milions de dones i ha accentuat les desigualta­ts, va advertir ahir el secretari general de l’ONU, António Guterres, en un telemissat­ge durant un fòrum d’igualtat de gènere a Mèxic. Guterres i els presidents de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, i França, Emmanuel Macron, van participar en un esdevenime­nt virtual per inaugurar el Fòrum Generació Igualtat, que es portarà

En el seu últim informe, l’Associació per a l’Assistènci­a dels Presos Polítics (AAPP) de Birmània va indicar que la xifra total de víctimes mortals per la repressió militar i policial ascendeix a 459, amb almenys 90 morts dissabte, el dia més sagnant des del cop, i 36 més diumenge. Durant el cap de setmana, dos avions de la força aèria birmana van disparar i van llançar bombes contra diverses aldees de la minoria ètnica karen, cosa que ha provocat el desplaçame­nt de 10.000 persones i que almenys 3.000 creuïn la frontera amb Tailàndia.

La violència en els últims dos dies ha provocat una onada de condemnes per part de la Unió Europea (UE) i països com els Estats Units, el Regne Unit, França i Espanya, mentre que l’ONU va posar la bandera a mig pal a les seves oficines a Birmània en memòria dels morts. El president dels Estats Units, Joe Biden, va afirmar diumenge que la repressió a Birmània és «absolutame­nt

L’extrema violència ha causat una onada de protestes de l’ONU i de països com els EUA, França i Espanya

a terme fins al 31 de març a la capital mexicana.

«El terratrèmo­l que ha suposat la pandèmia de Covid-19 ha destrossat la vida de milions de dones i nenes i ha fet que se’n vagin en orris molts dels nostres assoliment­s», va dir Guterres al seu missatge. El polític portuguès va remarcar que a mesura que el món es recuperi de la pandèmia s’han d’emprendre accions per garantir la igualtat de drets de les dones, que s’han vist minvats pel confinamen­t, que ja dura un any.

Guterres va enumerar cinc accions, entre les quals destaquen la intolerabl­e». La UE, a través del seu alt representa­nt en Política Exterior, Josep Borrell, també va condemnar l’«escalada de la violència inacceptab­le» i «el camí sense sentit» que ha escollit per la junta militar birmana.

Amb una campanya de desinforma­ció als seus mitjans, els uniformats, igualtat salarial, la representa­ció equitativa als òrgans de direcció empresaria­ls i governamen­tals i adoptar plans d’emergència per combatre la violència contra dones i nenes.

Lleis regressive­s

«En molts llocs, la idea mateixa de la igualtat de gènere és objecte d’atacs. Estan tornant a aparèixer lleis regressive­s i la violència horrible contra les dones va en augment, cosa que condemno absolutame­nt», va manifestar el secretari general de l’ONU.

Macron, pel seu costat, també liderats pel general Min Aung Hlaing, continuen ignorant les crides de la comunitat internacio­nal i les sancions aprovades per la UE i alguns països com els EUA contra l’elit castrense i els seus conglomera­ts econòmics.

Crida a una acció global

El grup Special Advisory Council For Birmania, format per experts i juristes, va denunciar els gairebé dos mesos d’«assassinat­s, tortures, saquejos i destrucció» dels uniformats i va demanar accions globals contra el règim militar. El grup, format a instàncies de l’antiga relatora especial per a en un telemissat­ge, va dir que la pandèmia va recordar «la persistènc­ia de la violència que pateixen les dones» i que s’ha «nodrit amb el confinamen­t», a més de deixar nues «les desigualta­ts econòmique­s i socials»

Birmània Yanghee Lee, va proposar un embargamen­t global d’armes, sancions contra els militars i les seves empreses i denunciar els caps castrenses davant el Tribunal Penal Internacio­nal. També va demanar que es cancel·lin les visites diplomàtiq­ues a Birmània en tots els nivells.

En aquest sentit, va criticar que mentre els soldats disparaven contra civils i nens dissabte, delegats de Rússia, la Xina, l’Índia, el Pakistan, Bangladesh, el Vietnam, Laos i Tailàndia atenien una desfilada militar a la capital birmana amb motiu del Dia de les Forces Armades.

nque pateixen principalm­ent les dones al món.

Phumzile Mlambo-Ngcuka, directora executiva de les Nacions Unides Dones, va afirmar que fins i tot abans de la pandèmia les dones van començar a perdre els seus llocs de treball, cosa que en va deixar milions sumides en l’extrema pobresa, a més que es van accentuar les expression­s de violència durant el confinamen­t.

El Fòrum Generació Igualtat avaluarà els avanços de la Declaració i Plataforma d’Acció de Pequín de 1995, resolució de l’ONU que busca consolidar la igualtat de gènere. Al fòrum de Ciutat de Mèxic s’espera elaborar un projecte que reuneixi una sèrie de compromiso­s perquè al juny siguin discutits a París i es consolidi un pla d’acció.

La realitzaci­ó del fòrum a Mèxic ha despertat les protestes de grups feministes, que diumenge a la nit van realitzar una vigília per denunciar la incongruèn­cia d’allotjar i celebrar aquest esdevenime­nt quan al país assassinen més de 10 dones al dia.

nRangun

 ?? STR / AFP ?? Ciutadans porten el taüt d’un manifestan­t que va morir enmig de la repressió de les forces de seguretat durant les manifestac­ions contra el cop militar, ahir a la localitat birmana de Taunggyi.
STR / AFP Ciutadans porten el taüt d’un manifestan­t que va morir enmig de la repressió de les forces de seguretat durant les manifestac­ions contra el cop militar, ahir a la localitat birmana de Taunggyi.
 ?? Alfredo Estrella / AFP ?? La directora de l’ONU Dones, Phumzile Mlambo-Ngcuka.
Alfredo Estrella / AFP La directora de l’ONU Dones, Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain