El Periódico - Català

El Govern licita la gestió de l’AP-2 i l’AP-7 a Catalunya

> Els cinc contractes que aprovarà avui l’Executiu sumen 541 milions i s’aplicaran quan s’alliberin els peatges, el 31 d’agost

- AGUSTÍ SALA

El Consell de Ministres aprovarà avui cinc contractes per un valor conjunt de 541 milions d’euros per a la conservaci­ó i explotació de les autopistes AP-2 i AP-7 a Catalunya, segons va poder saber EL PERIÓDICO de fonts oficials. Aquesta mesura del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana està destinada a cobrir el buit que es produirà a partir del 31 d’agost, dia que vencen les concession­s afectades. Es tracta dels trams Saragossa-el Vendrell, de l’AP-2, i Tarragona-la Jonquera, de l’AP-7, que conjuntame­nt sumen 375 quilòmetre­s.

Després de la seva reversió a l’Estat, com s’havia previst, el ministeri passarà a gestionar-les directamen­t a través del seu programa de conservaci­ó i explotació de carreteres. Per això es contracten els serveis necessaris als sis sectors en què passen a integrar-se. Cinc són a Catalunya i un a l’Aragó. Segons els càlculs de l’Executiu, els prop de 13 milions de vehicles que fan servir aquests trams de les vies de pagament s’estalviara­n a l’any uns 500 milions d’euros en peatges.

El 23 de març, l’Executiu va autoritzar un contracte de gestió del centre de gestió de vialitat i operacions de carreteres a Granollers (Vallès Oriental), amb un valor estimat de 19,36 milions. L’objectiu és centralitz­ar les comunicaci­ons, la gestió del trànsit, les incidèncie­s, el mantenimen­t i la vialitat, així com la coordinaci­ó dels cinc sectors de conservaci­ó amb uns contractes que s’aprovaran avui.

El nou model persegueix oferir un servei integral de mobilitat a l’usuari, millorar l’estat de la carretera i xarxa i optimitzar els recursos públics, segons les fonts consultade­s. Un cop vencin les concession­s, la presència d’Abertis, la principal concession­ària d’autopistes, quedarà molt reduïda a Catalunya.

L’alliberame­nt de peatges va començar el 2018 a l’AP-1 entre Burgos i Armiñón (Àlaba), i va seguir l’AP-7 entre Tarragona i Alacant, i Sevilla-Cadis de l’AP-4, en els dos casos també d’Abertis.

 ?? Joan Castro / Iconna ?? Peatge de l’autopista AP-7 a l’altura de la Jonquera.
Joan Castro / Iconna Peatge de l’autopista AP-7 a l’altura de la Jonquera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain