El Periódico - Català

Saltar-se el guió

Els postconver­gents ja tenen escrit el seu: una constant, martiritza­r els d’Aragonès com a traïdors a Catalunya, i dos finals alternatiu­s: buidar la seva presidènci­a de contingut o anar a noves eleccions

- Paola Lo Cascio

Fa falta coratge perquè els republican­s no es deixin atrapar i els socialiste­s surtin de la seva zona de confort i es mostrin disposats a participar en el joc

Divendres es va consumar el primer acte de la sessió d’investidur­a. Fallida: Pere Aragonès només va poder comptar amb els vots del seu grup i dels nou diputats de la CUP. Quaranta-dos vots, la xifra més baixa de tota la història democràtic­a del parlamenta­risme català del postfranqu­isme. I avui, segon acte. En realitat, la llarguíssi­ma sessió de divendres passat només és un fotograma d’una seqüència més llarga, que comença abans i que continuarà amb un guió de pel·lícula de por dolenta, si no hi ha ningú que decideixi canviar-ne el curs amb una acció inesperada, de les que fan sortir del cine amb la sensació d’haver vist una cinta que realment valia la pena.

El primer fotograma és el del 14-F a la nit: la victòria del PSC, els 70.000 del PDCat que queden inutilitza­ts i que permeten a ERC proclamar la victòria en el camp independen­tista, no volent o no sabent calcular com gestionar aquesta històrica però condiciona­da hegemonia.

El segon fotograma és de les hipòtesis i les ofertes de pactes que es van formular poques hores després. Illa plantejant la seva investidur­a com a legítim guanyador, els comuns posant sobre la taula una proposta viable de Govern d’esquerres i ERC insistint sobre el miratge del Govern ampli, que tothom entén que és tres quarts del mateix amb la presència blanquejad­ora i decorativa dels diputats capitaneja­ts per Albiach. El tercer fotograma és decisiu: ERC opta per elegir Laura Borràs presidenta del Parlament. De cop desaprofit­a la possibilit­at de tornar a les institucio­ns catalanes algun tipus de neutralita­t elegint una figura no independen­tista, es llança als braços dels postconver­gents, sense ni tan sols –se sabrà poc després– tenir consensuat el pacte d’investidur­a.

A partir d’aquí el ritme de la pel·lícula puja d’intensitat: ERC intenta pressionar Junts a través d’un pacte amb la CUP, Aragonès es presenta al Parlament amb un discurs amb certa voluntat de posar al centre una gestió raonable i una aposta pel diàleg i els de Puigdemont donen sonores carbasses, centrades –més enllà de la retòrica sobre l’estabilita­t i alhora el conflicte, sense que ningú obrís la boca entorn de la contradicc­ió– bàsicament en tres elements: blindar el gruix del seu sottogover­no (i assegurar el desplegame­nt territoria­l del partit), gestionar el caramel dels fons europeus i tutelar el Govern a través del Consell de la República, un artefacte alegal que se situ afor adela institucio­nal i tat democràtic­a, per mantenir viva l’agència política de Waterloo.

En resum, Junts té un guió tancat, segons el qual l’ensopegada d’haver quedat darrere respecte als republican­s i els socialiste­s per un diputat és simplement un detall que no entela i que no ha d’entelar el paper protagonis­ta que vol continuar tenint en la política catalana. Ressonen ecos ferrusolia­ns del 2003: «¡Ens han fet fora de casa!». El mateix Joan Tardà, d’altra banda, ho recordava: s’havia d’entendre la rebequeria dels de Puigdemont, ja que sempre havien sigut els senyors del país, consideran­t tots els altres –i els republican­s primer–, simplement com uns simples masovers. El problema de fons és que els mateixos republican­s semblen considerar-se així. De cap altra manera no es podrien entendre ni l’error Borràs –que pagaran ells, però també tota la ciutadania, amb una presidènci­a del Parlament que estarà dedicada a la gesticulac­ió sectària–, ni la disposició que han demostrat per fer-se directamen­t humiliar en la sessió d’investidur­a. Així que si no hi ha canvis el guió postconver­gent ja està escrit, amb una constant i dos possibles finals. La constant serà la martiritza­ció patriòtica dels d’Aragonès, que a aquestes hores ja són traïdors de Catalunya, i els finals alternatiu­s (però els dos amb el mateix objectiu) són o bé buidar de contingut la possible presidènci­a republican­a, o bé forçar noves eleccions, en què confien quedar ells els primers entre els independen­tistes.

Per canviar aquest guió es necessita coratge: dels republican­s per no deixar-se atrapar i explorar noves majories, i també dels socialiste­s, que si no volen quedar congelats i sí contribuir –com van dir que volien–, que el país giri full, haurien de sortir de la seva zona de confort com a primer partit de l’oposició i mostrar-se disponible­s a participar del joc. D’aquesta pel·lícula depèn el futur del país i, definitiva­ment, la ciutadania es mereix cine de millor qualitat.

 ??  ??
 ??  ?? Paola Lo Cascio és professora d’Història Contemporà­nia (UB).
Paola Lo Cascio és professora d’Història Contemporà­nia (UB).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain