El Periódico - Català

L’estrella de Miró

- Joan Tapia és president del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO. Joan Tapia

Divendres l’estrella de Joan Miró, creada fa 40 anys per a La Caixa, lluïa a dalt de tot de la torre Kio de Madrid després de la fusió de CaixaBank amb Bankia, que consolida CaixaBank com el primer banc d’Espanya: 20 milions de clients, 660.000 milions d’actius, 6.300 oficines en 2.000 municipis, 51.000 empleats, un 26% de quota de mercat en crèdits i un 29% en estalvi a llarg termini. El Financial Times, en una entrevista al seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, el qualifica de «megabanc».

El nou «megabanc» és l’últim pas endavant en el salt, seguint les directives europees, de l’antiga caixa d’estalvis La Caixa a banc. Bankia era el resultat fallit del mateix canvi a l’antiga Caja de Madrid, que no va poder resistir l’última crisi bancària i va haver de ser rescatada per l’Estat.

CaixaBank és avui un dels molt escassos èxits en la transforma­ció de les antigues caixes d’estalvis, que es van estavellar contra la crisi financera i immobiliàr­ia de fa 10 anys, en bancs competitiu­s. I amb 21.000 milions de valor en borsa s’ha convertit així en la desena empresa de l’Ibex 35 i s’ha revaloritz­at un 24,3% des de primers d’any davant l’índex general del 5,3%.

El cap de setmana s’han publicat entreviste­s amb José Ignacio Goirigolza­rri i Gonzalo Gortázar, president i conseller delegat, els dos bascos que dirigiran una entitat d’arrel catalana i amb vocació de protecció social creada el 1904 per Francesc Moragas. L’activitat financera de La Caixa contínua així amb CaixaBank.

Però el realment notable és que l’antiga Obra Social de La Caixa, que va crear fa un segle una gran xarxa de bibliotequ­es a Catalunya i les Balears, no només té la continuïta­t assegurada –cas únic– sinó que, convertida en la Fundació Bancària La Caixa, és el primer i molt destacat propietari del banc amb un 30% de les accions (el 40% abans de la fusió amb Bankia).

L’arquitecte d’aquesta brillant transmutac­ió és Isidre Fainé, antic president de La Caixa i actual president de la fundació. Ara la fundació, a través del hòlding Criteria, no és només el primer accionista de CaixaBank sinó que també té participac­ions en altres empreses com Naturgy (24%), Telefónica (1,5%), Saba (100%), Suez (6%), Cellnex (5%), Bank of East Asia (17%), la mexicana Inbursa (9%)... I és el dividend d’aquestes participac­ions el que alimenta el pressupost anual d’uns 500 milions d’euros que ha fet de la Fundació Bancària La

Caixa la primera tant d’Espanya com de la Unió Europea (UE).

Les bibliotequ­es de Moragas han sigut substituïd­es per vuit CaixaForum, a Barcelona, Madrid... l’últim a València, i per múltiples sales d’exposicion­s a Espanya, amb set milions de visitants anuals. Però les dues terceres parts del pressupost es destinen ja a programes socials: lluita contra la pobresa infantil, atenció a persones amb malalties avançades...

La política catalana i espanyola no viuen avui bons moments. Però la societat civil continua donant mostres de vitalitat. I la història de La Caixa, amb Francesc Moragas, Josep Vilarasau i Isidre Fainé, demostra que era fals aquell mite de la ineptitud financera dels catalans. Inquieta sí que les seus de la fundació i de CaixaBank s’haguessin de traslladar a Palma de Mallorca i València per conflictes polítics que no es resolen.

Malgrat tot CaixaBank és el primer banc espanyol i la Fundació Bancària La Caixa la primera fundació europea. L’estrella de Miró segueix.

nPCaixaBan­k és avui el primer banc espanyol, i la Fundació La Caixa, la primera fundació de la UE

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain