El Periódico - Català

Un acord que canvia vides

-

El pacte entre Endesa, la Generalita­t i les diputacion­s per garantir el subministr­ament de llum a les llars més pobres és un exemple de la millor política

Fastigueja­ts de la política de trinxeres i de declaracio­ns creuades en què sembla haver-se convertit el debat públic, ahir vam veure un exemple de política en el seu sentit més genuí. El que té a veure amb la gestió dels assumptes públics, amb millorar la vida de les persones. Això és l’acord subscrit ahir entre el Govern de la Generalita­t i Endesa, que el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, va qualificar d’«històric». En el pla més immediat, aquest pacte suposa la condonació del deute de més de 35.000 famílies vulnerable­s amb la companyia elèctrica, el qual arribava a gairebé 38,8 milions d’euros, bona part dels quals els assumirà Endesa, i la resta, la Generalita­t i les diputacion­s provincial­s, exonerant els ajuntament­s. Si la liquidació d’aquest deute és rellevant, igualment ho són les bases que assenta per al futur: un conveni regulador per evitar arribar a aquestes situacions límit, pel qual Endesa renuncia a la via judicial per reclamar el deute de persones sense recursos, es crea un fons solidari (finançat per la subministr­adora i la Generalita­t) i s’instal·laran comptadors temporals a les famílies pobres que ocupin una vivenda (aquestes últimes, al no poder contractar legalment l’electricit­at, tenien com a alternativ­a punxar la llum, amb els perills que comporta). Totes aquestes accions tenen per objectiu erradicar l’anomenada pobresa energètica, un concepte arrelat en els últims anys però que de cap manera hauríem d’assumir com una cosa normal en una societat que s’autodenomi­na del benestar.

Totes les parts –Endesa, Govern i les entitats socials que han lluitat per aconseguir-lo– s’han felicitat per l’acord. El bon resultat, no obstant, no ens ha de fer oblidar el llarg camí que s’ha hagut de recórrer. Des que el Parlament va aprovar la llei de mesures urgents d’emergència habitacion­al i energètica, el 2015, han transcorre­gut sis anys de negociacio­ns embarranca­des i de retrets, mentre el gruix de famílies afectades per impagament­s continuava creixent. Sobretot, arran de la pandèmia. Des del 2019 han passat de 25.000 a 35.518, un 40% més. Tot i que, gràcies a l’esmentada llei del 2015, es prohibeix tallar-los la llum, el seu deute continuava creixent amb cada rebut impagat. L’acord amb Endesa (que controla el 90% del mercat elèctric a Catalunya) és un alleujamen­t econòmic molt significat­iu per a aquestes famílies.

La mort d’una àvia a Reus el 2016, en un incendi causat per una espelma, va servir per despertar consciènci­es sobre la pobresa energètica. Una pobresa que està vinculada a altres formes de precarieta­t i, en moltes ocasions, a una llar insegura (temor de perdre la vivenda). Nombrosos estudis destaquen que les dones són un dels col·lectius més afectats per aquestes deficiènci­es i no són pocs els que adverteixe­n –com recentment la Fundació Pere Tarrés– dels efectes en la salut física i emocional dels nens. Per no dir les dificultat­s de progrés educatiu en una llar que no compleixi amb les mínimes condicions. En aquestes circumstàn­cies, és difícil valorar els efectes a llarg termini de situacions tan traumàtiqu­es. Aturar aquest problema és, per tant, una obligació i responsabi­litat de les administra­cions. També de la resta de la societat, que és la que en última instància respon solidàriam­ent –per la via fiscal– a favor d’una equitat social més gran. El benefici és col·lectiu. La Generalita­t confia que l’acord amb Endesa sigui extrapolab­le a altres companyies de subministr­aments d’electricit­at i gas. És el camí necessari, sense que calgui esperar tant temps per veure’n un altre igual.

n

 ??  ?? L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.
L’opinió del diari s’expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain