El Periódico - Català

Política, economia, vacunes: encallats

Catalunya necessita un Govern eficaç després d’anys d’abandoname­nt, perquè el seu pes als indicadors és cada cop menor

- Manuel Campo Vidal és periodista i professor de comunicaci­ó. Manuel Campo Vidal

Estem encallats, com el barco de càrrega gegant al canal de Suez que ha bloquejat l’economia internacio­nal i dispara el preu del petroli. Encallats com els fons europeus de recuperaci­ó al Tribunal Constituci­onal alemany. O com la investidur­a a Catalunya. O com la batalla política de Madrid, exemple extrem de polaritzac­ió, amb resistènci­a activa dels moderats –centristes, socialiste­s i Més Madrid– per no quedar electrocut­ats electoralm­ent.

Gairebé encallats també en vacunació, perquè els subministr­aments escassegen i la situació torna a empitjorar. I embussada la recuperaci­ó econòmica amb uns indicadors que es revisen a la baixa.

Entre les poques coses que es mouen a Espanya hi ha la moció de censura a l’Ajuntament de Múrcia que ha rellevat l’alcalde popular després d’un quart de segle d’hegemonia. I continua l’intent de demolició de Ciutadans dirigit per Fran Hervías, eficaç constructo­r del partit a les ordres d’Albert Rivera, i ara especialis­ta en enderrocam­ents polítics, amb despatx a la seu popular. El titular de la setmana passada se’l va emportar l’hàbil actor Toni Cantó, que en només uns dies ha saltat des de l’Executiva de Ciutadans al cinquè lloc de la llista del PP a Madrid. És el seu tercer o quart partit. Molt d’art a l’escenari polític.

Però Ciutadans no està mort, tot i que el degoteig programat de baixes i cops d’efecte seguirà. Falta la traca final, a què ja li poden anar posant nom propi. Mentrestan­t, es dona per descomptad­a la fuga d’un alcalde de capital de província que saltaria així al seu tercer partit. Uns acròbates. La formació que va heretar, en les pitjors condicions, Inés Arrimadas reté persones de vàlua com Luis Garicano, Begoña Villacís, Susana Solís, Guillermo Diaz o María Muñoz Vidal, entre d’altres, convençude­s que una força de centre és legítima reclamació d’un 10% de la població. I una necessitat davant la polaritzac­ió. En algunes enquestes ja s’aprecia un tall de la sagnia a Madrid, per la qual cosa Edmundo Bal podria tapar la ferida oberta i aconseguir­ia representa­ció. No és segur. Dependrà de la campanya.

Mentrestan­t, Catalunya continua ancorada en el seu bucle infinit amb una baralla cruel entre Esquerra Republican­a i els neoconverg­ents. Pere Aragonès no és investit encara president de la Generalita­t perquè no accepta sotmetre’s al Consell de la República que mou des de Waterloo Carles Puigdemont, l’expresiden­t escapat. Per això Junts s’absté, encallant l’elecció. Un despropòsi­t que impedeix la recuperaci­ó d’una comunitat que exigeix govern eficaç després d’anys d’abandoname­nt. És urgent perquè als indicadors econòmics i estratègic­s Catalunya cada vegada pesa menys. Objectivam­ent és així, tot i que dir-ho generi tuits irats dels que no llegeixen estadístiq­ues per si els desmenteix­en.

Divendres passat al Parlament, a la mateixa tribuna des de la qual es va projectar Inés Arrimadas, el diputat popular Alejandro Fernández va ridiculitz­ar la presidenta Laura Borràs amb una intervenci­ó memorable. «Vostè és una crac, senyora Borràs. Diu feixista a l’Estat espanyol opressor i es treu una plaça de funcionàri­a vitalícia en aquest Estat feixista. Ni els agents dobles de la guerra freda aconseguir­ien tal proesa. Si això és un Estat opressor, cal convenir que oprimir, oprimeix de pena». No es perdin a Youtube aquesta intervenci­ó. El crac és el diputat popular. Segueixin-li la pista.

Ens trobem com el vaixell de càrrega gegant del canal de Suez: amb els fons de recuperaci­ó, amb la investidur­a a Catalunya, amb l’economia...

 ?? Ferran Nadeu ?? Laura Borràs i Pere Aragonès, durant la sessió d’investidur­a.
Ferran Nadeu Laura Borràs i Pere Aragonès, durant la sessió d’investidur­a.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain