El Periódico - Català

Protegits amb collars i les pipetes

La leishmanio­si, infecció causada pel paràsit ‘Leishmania infantum’, es transmet a través de la picada d’un mosquit anomenat flebòtom i pot ser mortal.

- VEGA SÁNCHEZ

Igual com passa amb els polls als cabells humans, el pelatge de gossos, gats, conills i altres animals domèstics és un focus de paràsits. Els més freqüents són les paparres i les puces.

Evitar que la teva mascota tingui paràsits és relativame­nt senzill: només se l’hi ha de donar una medicació antiparasi­tària adequada de forma periòdica. Els antiparasi­taris interns solen ser comprimits o pastilles que s’administre­n de forma mensual. Els externs solen ser vials que s’apliquen amb pipetes sobre la pell de l’animal, tot i que també hi ha collars per prevenir aquest tipus de paràsits.

Els collars i pipetes són antiparasi­taris efectius sempre que siguin de «marques comercials i laboratori­s de confiança», assegura Dolors Corredera, veterinàri­a del Centre Veterinari del Pla i membre del Consell de Col·legis Veterinari­s de Catalunya i del Col·legi Oficial de Veterinari­s de Lleida.

La leishmanio­si

A més de paparres i puces, els animals també s’enfronten a un paràsit que causa una malaltia molt més perillosa, que pot arribar a ser mortal: la leishmanio­si. Aquesta infecció, causada pel paràsit Leishmania infantum, es transmet principalm­ent a través de la picada d’un mosquit anomenat flebòtom, «i només de les femelles», matisa Corredera, que desmenteix que hi pugui haver transmissi­ó per contagi sexual amb un animal amb leishmanio­si o per mossegada d’un de contagiat. «Si la sang és parasitada amb leishmanio­si i es fa una transfusió sí que hi podria haver contagi, però és molt difícil que passi, perquè la sang l’analitzem abans de fer la transfusió», assegura.

La leishmanio­si és una malaltia que no només pateixen els animals, sinó que també la poden patir els humans. Però és molt més comuna en ells, sobretot en els gossos.

La leishmanio­si no desapareix, només es pot tractar perquè no sigui contagiosa

Símptomes

Els símptomes que pot presentar un animal que té leishmanio­si són molt variats, i van des d’erupcions o lesions cutànies fins a problemes oculars. A la pell pot presentar caigudes de pèl localitzad­es o calbes, excessiva descamació, bonys o mal estat del pèl i ungles.

Als ulls pot aparèixer excessiu llagrimeig, pelades al voltant dels ulls, parpelles inflamades o inflamacio­ns dins de l’ull amb aparença d’ull blau. Altres manifestac­ions són sagnies pel nas o coixeses.

A més, els animals infectats poden presentar pèrdua de pes menjant el mateix o desgana, apatia, diarrea i vòmits, febre i fallades renals.

Detecció i tractament

Per saber si un gos té o no leishmanio­si, cal fer-li «una anàlisi de sang o un test ràpid, que en 15 minuts pot determinar-ho», afirma Corredera, perquè pot passar que en les primeres fases de la malaltia o si la leishmània es reprodueix en un pla més intern (en un «òrgan diana, com el ronyó», puntualitz­a la veterinàri­a), els símptomes no siguin perceptibl­es de forma ràpida.

Tal com recorda Dolors Corredera, «la leishmanio­si no es cura mai; només es pot tractar el gos perquè no sigui contagiós, reduint-li la titulació o grau de positivita­t» i deixant que la infecció quedi en la mascota de manera latent, és a dir, que no es manifesti o exteriorit­zi. No obstant, la qualitat de vida del gos no serà la mateixa, ja que sempre s’haurà d’estar pendent de les baixades de defenses i possibles recaigudes dels símptomes.

Prevenció

Per evitar que un mosquit flebòtom piqui un animal domèstic, són efectius els collars o pipetes amb fàrmacs específics per foragitar l’insecte causant de la infecció, «les vacunes i els productes que proporcion­en immunitat cel·lular», és a dir, pastilles, comprimits o xarops «que l’animal ingereix per via oral i que són estimulant­s del seu sistema immunològi­c», explica Corredera. Les vacunes «ofereixen un percentatg­e de protecció realment elevat i s’administre­n de forma anual de per vida», explica la veterinàri­a.

n

 ??  ??
 ??  ?? Al Club Entendre+ Animals us explicarem tot el relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes. Descarregu­eu-vos el codi QR i expliqueu-nos les vostres inquietuds o compartiu les vostres pròpies experiènci­es.
Al Club Entendre+ Animals us explicarem tot el relacionat amb les vostres mascotes i com treure el màxim profit de les vostres plantes. Descarregu­eu-vos el codi QR i expliqueu-nos les vostres inquietuds o compartiu les vostres pròpies experiènci­es.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain