El Periódico - Català

‘Falsos positius’, l’horror de l’Exèrcit colombià

El Tribunal de Pau de Colòmbia ha elevat a més de 6.400 la xifra d’execucions extrajudic­ials perpetrade­s entre el 2002 i el 2008, durant el mandat d’Álvaro Uribe. Encoratjat­s pel programa d’estímuls del Govern, els militars van assassinar milers de civils

- MAURICI BERNAL

«No ploro perquè jo ja no tinc llàgrimes. No ploro perquè ja sé qui em va matar el meu fill. El perquè no el sé, però tinc l’esperança de saber-lo», va dir Zoraida Muñoz, mare de l’assassinat Jony Duvián Soto Muñoz, en l’audiència pública de la Jurisdicci­ó Especial per a la Pau (JEP) celebrada a Bogotà l’octubre del 2019. «Jo no assimilava que el meu fill els va prestar el servei militar dos anys i dos mesos i que ells mateixos me l’haguessin matat. Tenia 21 anys, el meu fill. I ells mateixos me’l van matar, i jo no assimilava això. Però ¿per què?, ¿per què? ¿Per què me l’anaven a matar així de miserablem­ent?» La de Jony Duvián va ser una de les 6.402 execucions extrajudic­ials portades a terme per l’Exèrcit durant el mandat d’Álvaro Uribe (2002-2008). A Colòmbia es coneixen com a falsos positius. Els militars assassinav­en joves humils per presentar-los després com a guerriller­s morts en combat.

URIBE, AL FOCUS

«Morts il·legítimame­nt presentade­s com a baixes en combat per agents de l’Estat» és el nom del cas 003 que investiga la JEP, el Tribunal de Pau que va sortir dels acords de l’Havana firmats pel Govern de Juan Manuel Santos i les FARC a finals del 2016. Fa unes setmanes, a mitjans de febrer, la investigac­ió del tribunal va donar llum sobre l’autèntica envergadur­a del fenomen. La Fiscalia parlava de 2.248 casos. La plataforma d’oenagés Coordinaci­ó Colòmbia Europa Estats Units, de 3.512. La xifra de la JEP, que ha d’estar precedida sempre d’un «almenys», va tornar a posar al focus en l’expresiden­t Uribe, que va eludir qualsevol responsabi­litat. Més de 1.500 membres de les Forces Militars hi estan presumptam­ent implicats.

OFENSIVA MILITAR

Els falsos positius són una realitat que es remunta en el temps fins al segle passat. N’hi ha casos documentat­s des dels anys 80. No obstant, segons la JEP, el 78% dels casos registrats històricam­ent van tenir lloc durant la presidènci­a d’Uribe, en especial entre el 2006 i el 2008, durant el seu segon mandat. No només això, sinó que la seva sortida del poder va coincidir amb una dràstica reducció de les xifres: de 792 casos documentat­s el 2008 a 122 el 2009. El context: un Govern que no només va donar prioritat a la solució armada del conflicte amb la guerrilla, sinó que va posar en marxa un programa d’estímuls als militars per les baixes obtingudes en combat. «La política institucio­nal era d’ofensiva militar, amb alguns procedimen­ts de recompense­s i beneficis per baixes en combat que van acabar encoratjan­t l’execució de civils», explica Jorge Cardona, editor del diari El Espectador.

LA DENÚNCIA DE LES MADRES

La realitat va sortir a la llum gràcies a les mares que van denunciar els primers casos mentre Uribe encara era al Govern. Avui dia, organitzad­es en les Madres de Soacha i les Madres Falsos Positivos de Colòmbia, s’han convertit en una peça clau de la recerca de la veritat. «En cap moment el meu fill va ser guerriller. En cap moment», va dir Zoraida Muñoz davant la JEP. «Ell va sortir de l’Exèrcit el març del 2008 i al setembre el van matar. En quin moment podia ser guerriller si venia amb la ment posada a anar-se’n una altra vegada a l’Exèrcit». Els militars no tenien miraments ni amb els seus.

UN LLOC LITERARI

«Les directrius dels alts caps de l’Exèrcit van permetre que s’acabés de degradar el conflicte armat, ja degradat per les pràctiques de segrest i mort de la guerrilla», diu l’escriptora i columnista de premsa Piedad Bonnett, una de les primeres a donar forma literària als falsos positius a la seva novel·la Donde nadie me espere. Bonnett, que creu que els militars van actuar a l’empara d’un sistema que els brindava la «certesa absoluta d’impunitat», diu que la literatura permet «treure de les fredes estadístiq­ues fets tan crucials i tan definitius com van ser les execucions extrajudic­ials», i que la seva intenció és «denunciar, perpetuar una memòria sobre aquells fets i cridar a la reflexió i a la commoció ètica amb l’objecte d’una consciènci­a més gran».

A COLÒMBIA MAI SE SAP

Fa dos anys, el New York Times va denunciar que la comandànci­a de l’Exèrcit havia cursat ordres similars a les que havien donat lloc als falsos positius en la dècada anterior. Alguns militars que van parlar amb el diari deien que algunes d’aquestes ordres es podien interpreta­r en el sentit que la protecció dels civils no era prioritàri­a. ¿Ha madurat el país o es pot repetir la història? «Tenim un país infinitame­nt més madur i més conscient, però penso que ni les Forces Armades ni el Govern que tenim en aquest moment mostren una veritable voluntat de pau ni d’esclarimen­t de la veritat», diu Bonnett. Cardona, per la seva banda, considera que en alguns territoris «la situació, avui, és de pronòstic reservat», que «a cada generació li ha tocat afrontar moments caòtics que es pensaven que eren els últims», i que «és difícil que un moment com el dels falsos positius es pugui donar de nou». «Però a Colòmbia –sentencia– no se sap». És el país on tot pot passar. El millor i el pitjor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain