El Periódico - Català

‘Commedia all’improvisso’

Es poden comparar els personatge­s d’aquesta disciplina i els protagonis­tes d’aquest temps

- Luis Sánchez-Merlo

Nascuda a Itàlia a mitjans del segle XVI, en l’àmbit teatral, la Commedia dell’arte (CdA) es considera l’herència més reconeixib­le del Renaixemen­t italià. Inicialmen­t, va prendre les seves trames i situacions de la Commedia erudita. A base de barrejar elements del teatre literari amb tradicions carnavales­ques, recursos mímics i habilitats acrobàtiqu­es, es va anar convertint en una representa­ció caracterit­zada per la improvisac­ió lliure, privilegi essencial dels actors.

En la intriga incessant del que va passant, els intèrprets aprofiten les esquerdes d’un estat de suspensió de la realitat per deixar anar missatges intenciona­ts a un públic atrapat entre el caràcter subliminar del missatge i la sublimitat del desplegame­nt.

En la comèdia, el personatge principal representa un arquetip (mentider, xarlatà, fanfarró, murri, enamoradís, crèdul, inconscien­t) i les seves actuacions poden respondre a un estereotip, en què l’exageració de les conductes entreté l’espectador.

Una petita part del llegat que ens ha deixat la CdA són discipline­s artístique­s (mímica i pantomima) i elements teatrals (màscares, intrigues, acrobàcies) que feien les delícies del públic congregat a les places dels pobles per disfrutar del que oferien companyies itinerants, que improvisav­en escenes breus, «passatges de bravura», cosa que proporcion­ava gran dinamisme a les representa­cions, amb abundants entrades i sortides, equívocs i enganys.

L’elenc

Els personatge­s de la Commedia all’improvisso, amb recursos propis de l’actor, com l’acrobàcia o l’expressió corporal, ofereixen pistes per establir símils amb protagonis­tes d’aquest temps. Una galeria d’arquetips, fàcilment identifica­bles i intransfer­ibles, formen l’elenc de la CdA:

Piero Pantalone encarna el poder polític, com a creença que tot es pot comprar i vendre. Audaç, desconfiat, enigmàtic i inaccessib­le; bondadós i comprensiu per uns, maliciós per d’altres, hàbil per esquivar situacions difícils, fa de la impostació un art; genera desconfian­ça quan utilitza els seus recursos sense temor de la confrontac­ió; capaç de tot, mordaç, viu i insolent, acaba sent un misteri per a l’espectador. Una gràcil figura defineix la seva fisonomia.

Paolo Pulcinella encarna el poder intel·lectual. Amo d’un sorprenent desvergony­iment i gran aplom. La seva xerrameca resulta ampul·losa i irritant per als altres actors. Estima els llargs discursos, a què s’entrega amb suficiènci­a i augusta severitat. Inquietant i sagaç, la seva arma secreta és la ironia, que acobla amb enginy i enamora fàcilment dones guapes. Una marcada cifosi defineix la seva fesomia.

Isabella Colombina encarna el poder de la frescor. En el context social de l’època, el paper femení i la seva figura empolainad­a s’interpreta­va com una manifestac­ió diabòlica, per tant, reprovable i marginada. Perspicaç, sap fer anar els homes amb picardia. Fins i tot davant el seu patró és franca i conserva una certa llibertat d’acció. Temptació i esquer per a vells, que creuen veure en la seva coqueteria una esperança als seus idil·lis. Amb les faldilles normalment per sota del genoll, la timidesa que amaga una ànima llibertàri­a defineix la seva fesomia.

Paulo Capitano encarna el poder de l’establishm­ent. El seu problema, que acaba sent el nostre, és pensar que la prudència és no fer, quan consisteix a fer el que cal fer. Desconfiat, però també ingenu, sempre va acompanyat d’un zanno (actor de repartimen­t) que l’introdueix en perills per ell insospitat­s. Els seus textos invisibles tenen més importànci­a que els seus gestos interpreta­tius. Una barba que acaba de sortir defineix la seva fesomia.

El declivi de la CdA es va deure que els actors ja no reflectien les condicions de la vida real. A les obres representa­des a la cort, solien ser aristòcrat­es o acadèmics, després van ser profession­als, com els nostres dirigents, més ben caracterit­zats per la seva capacitat d’improvisac­ió que per la seva erudició.

La moda dels polítics d’anar a programes d’entretenim­ent revela que no importa la realitat, el que compta és l’espectacle còmic televisat, exegesi actualitza­da de la CdA.

Un dels nostres líders en declivi, validant la frase de Marc Aureli: venjar-se de l’enemic és guanyar una altra vida, ha desplegat rancor cap al seu soci: «Ens enfronten més coses del que la gent creu». Prova palmària del final de festa d’aquesta comèdia improvisad­a, a què la pandèmia va afegir les mascaretes, per engrandir la dissimulac­ió.

Animo el lector a fer un senzill exercici aparellant personatge­s d’ara mateix (arquetips), amb actuacions pròximes (estereotip­s).

n

 ??  ?? Escena de ‘Pulcinella al Mercadante’ al Teatre Poliorama.
Escena de ‘Pulcinella al Mercadante’ al Teatre Poliorama.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain