El Periódico - Català

Bellvitge crea una unitat pionera en reconstruc­ció d’esòfag

- EL PERIÓDICO

L’Hospital Universita­ri de Bellvitge (HUB) de l’Hospitalet de Llobregat ha posat en marxa la Unitat de Reconstruc­ció Esofàgica Complexa, la primera d’Espanya dedicada a aquest tipus d’intervenci­ons, va informar ahir el centre sanitari. La reconstruc­ció esofàgica, un procedimen­t molt poc freqüent als hospitals a causa del baix nombre de casos en què és necessària i de la seva alta complexita­t, va dirigida a pacients que han sigut sotmesos a una desconnexi­ó esofàgica, ja sigui a causa d’una cirurgia urgent després de la ingesta de càustics, o bé com a seqüela d’un tractament oncològic.

Aquests pacients queden sense trànsit esofàgic, per la qual cosa habitualme­nt se’ls practica un orifici a l’altura del coll (esofagosto­ma) per derivar la saliva i un altre a l’abdomen (gastrostom­ia o jejunostom­ia) perquè es puguin alimentar.

Millor qualitat de vida

Com que aquests pacients ostomitzat­s necessiten cures i controls mèdics i dietètics molt freqüents i presenten un alt risc de complicaci­ons, la reconstruc­ció de l’esòfag representa un element clau per a la millora de la seva qualitat de vida. No obstant, es tracta d’una opció complicada per als cirurgians: «L’esòfag és un òrgan desagraït, de difícil accés, i cada cas exigeix un abordatge individual­itzat», va ressaltar el coordinado­r de la Unitat de Reconstruc­ció Esofàgica Complexa, Leandre Farran.

«La reconstruc­ció d’aquest òrgan implica mobilitzar còlon o jejú, revascular­itzar-los, tractar les col·lisions amb la via aèria i fonatòria, i anar resolent totes les complicaci­ons i seqüeles que pot provocar aquest tipus d’intervenci­ó», va detallar.

Bellvitge és l’hospital català que realitza més reconstruc­cions d’esòfag complexes de Catalunya i en els últims 10 anys han portat a terme 67 intervenci­ons d’aquest tipus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain