El Periódico - Català

Trànsit reitera l’obligació de l’ús del cinturó amb un anunci del 1973

La DGT recorda que la utilitzaci­ó del dispositiu és necessària també en desplaçame­nts curts. El percentatg­e de víctimes mortals que no el feien servir va pujar el 2020 del 22% al 26%.

- EL PERIÓDICO

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha llançat una nova campanya de divulgació sobre la importànci­a de l’ús del cinturó de seguretat, inspirada en un anunci emès a la televisió el 1973. A la campanya es proclamava: «Per la seva seguretat utilitzi el cinturó de seguretat». Una cosa que continua totalment vigent, assegura la DGT. «Sembla cosa del passat però no ho és, ja que després de gairebé 50 anys, Trànsit ha de continuar insistint en la importànci­a del seu ús perquè un de cada quatre morts en accident no el portava posat en el moment del sinistre», va lamentar el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

A l’anunci original de 1973, els primers fotogrames del qual s’han utilitzat per a la campanya d’aquest 2021, apareixia un conductor en un Seat 127 fent una ruta per dins la ciutat. El missatge, llavors, posava èmfasi en la necessitat de cordar-se el cinturó també en recorregut­s urbans, una cosa que en aquestes dates era totalment infreqüent.

El 2020, amb dades d’accidents ocorreguts en vies interurban­es a 24 hores, el percentatg­e de morts en turisme i furgoneta que no feia ús d’aquest dispositiu de seguretat es va incrementa­r del 22% al 26%. Un augment que també es va posar de manifest en l’última campanya de vigilància de l’ús del cinturó que la DGT va portar a terme entre el 8 i el 14 de març i en la qual el nombre dels conductors que no el portaven posat va augmentar un 7% respecte a la mateixa campanya que es va fer l’any passat. La campanya, anunciada dijous passat per Marlaska, es podrà escoltar en les diferents emissores de ràdio i veure a la televisió, digital i xarxes socials (#PareceCosa­DelPasado). L’objectiu és consolidar la idea que el seu ús és la millor asseguranç­a de vida al viatjar amb cotxe.

Setmana Santa atípica

Aquesta acció de conscienci­ació es llança en un moment concret en una Setmana Santa atípica i en què no es produiran desplaçame­nts de llarg recorregut. Les restriccio­ns de tancament perimetral en cadascuna de les comunitats autònomes que s’han imposat a fi d’evitar la propagació de la pandèmia de la Covid-19 faran que els desplaçame­nts siguin curts i circumscri­ts a la província o a la comunitat autònoma, depenent dels casos, però no per això absents de risc de sinistrali­tat.

El 19 de març, dia en què també hi va haver tancaments perimetral­s en aquelles comunitats autònomes on era festiu, es va convertir en la segona jornada de l’any amb més morts.

Amb aquesta campanya, la Direcció General de Trànsit pretén recordar la importànci­a de no abaixar la guàrdia en aquests desplaçame­nts curts, començant amb l’obligació de posar-se el cinturó de seguretat i continuant amb l’adopció de la resta de comportame­nts correctes i respectuos­os a la carretera.

Tot i que aquest any tampoc hi haurà una operació especial de Setmana Santa, els centres de gestió de Trànsit de cada territori podran establir, en cas que sigui necessari, les mesures de gestió i ordenació de la circulació pertinents. A més, a causa de l’absència de desplaçame­nts de llarg recorregut i d’un menor volum de trànsit, la DGT ha aixecat les restriccio­ns que habitualme­nt feia en aquestes dates a vehicles pesants, vehicles especials i proves esportives.

«Sembla del passat, però no ho és, segueix vigent 50 anys després», remarca Marlaska L’objetiu, afermar la idea que és la millor asseguranç­a de vida al viatjar en cotxe

 ?? DGT ?? Imatge d’un accident recreat en l’actualitat a l’espot.
DGT Imatge d’un accident recreat en l’actualitat a l’espot.
 ?? DGT ?? Fotograma de l’anunci amb un vehicle del 1973.
DGT Fotograma de l’anunci amb un vehicle del 1973.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain