El Periódico - Català

Viñales no regnava des del 2017

Ha sigut sempre aspirant. Ha sigut sempre dels millors. Ha brillat sempre en els tests d’abans, durant i després de qualsevol Mundial, fins i tot en els assajos de qualsevol cap de setmana, però el diumenge sempre li passava alguna cosa. Sembla que el 202

- EMILIO PÉREZ DE ROZAS

Els esportiste­s que guanyen, aquells que aspiren al més alt nivell i fites en les seves discipline­s, en les seves especialit­ats, expliquen que han de tenir-ho tot al seu lloc, fora i dins de la pista, del pàdoc del Mundial de MotoGP, per poder fer bé la seva feina.

No hi ha dubte que Maverick Viñales, que fa un munt d’anys que és al Mundial de motociclis­me (va debutar a Qatar 2015), que sempre ha sigut, corregués on corregués, un dels grans favorits a la victòria, a perseguir el títol, mai ho ha tingut tot al seu lloc, ni fora ni dins de la pista.

Ara hi ha qui diu, fins i tot ell, doncs així ho va assegurar al fer pública la seva pròxima paternitat en la celebració de la seva primera victòria al Mundial 2021 (Raquel, la seva dona, espera una nena a qui posaran de nom Nina), que MVK està davant la gran oportunita­t de la seva vida. Una altra més.

«Quan tot està bé al teu voltant, quan sents que estàs envoltat de la família, els amics i l’equip ideal, et sents més fort que mai», va dir Viñales abans de pujar al podi després d’abraçar-se amb el seu pare, Ángel, amb qui ha recuperat una relació abans molt distant.

Viñales, que va ser capaç d’arribar al diumenge de Losail (Doha, Qatar) amb la moto a punt sense haver comptat en els dies precedents amb l’ajuda del seu tècnic Esteban García, amb algun problema de salut resolt ja diumenge, es va sentir molt orgullós d’haver «completat una dura feina en tests i entrenamen­ts amb una victòria, fruit més del meu pilotatge, que encara em deixa més satisfet, que de qualsevol altra cosa».

El nou líder de Yamaha, a qui van col·locar, ningú sap si per motivar-lo, al box del costat al Diablo Fabio Quartararo («Maverick ha corregut avui com un extraterre­stre», va dir el francès a l’acabar la carrera) i que s’ha desprès de l’ombra del mític Valentino Rossi, descendit a l’equip satèl·lit de Petronas, se sent ja el líder d’una fàbrica que, per a satisfacci­ó del pilot de Roses, de 26 anys, va canviar Jorge Lorenzo pel britànic Cal Crutchlow com a pilot provador. «Aquest triomf també és obra de Cal, ja que, ara, amb ell com a provador, sabem que el que no funciona no cal ni provar-ho, es descarta i punt».

Això sí, quan diem que Viñales és sempre favorit és perquè ha perdut, en efecte, un munt d’oportunita­ts de demostrar-ho. Hi ha qui diu que, en el passat, sempre ha estat obsessiona­t amb Marc Márquez o a ser l’anti-Márquez. Té molts motius per estarho, sens dubte, com la resta de 20 pilots de la graella.

62 grans premis després

Després de quatre anys, després de cinc temporades, després de 62 grans premis, Viñales ha tornat a ser líder del Mundial de MotoGP. Ha hagut de passar tot aquest temps, perquè MVK lideri la classifica­ció mundial. En aquest període, és a dir, els últims 62 grans premis, MM93 ha sigut líder del campionat en 43 ocasions; Andrea Dovizioso, en set, les mateixes que Fabio Quartararo i Joan

Mir en va tenir prou de ser cinc vegades líder, l’any passat, per adjudicar-se el títol.

L’última vegada que Viñales va liderar MotoGP va ser l’11 de juny del 2017, després del Gran Premi de Catalunya. Dues setmanes després, a la catedral d’Assen (Holanda), el mateix dia que Valentino Rossi va aconseguir el seu últim triomf fins avui, el 115, Viñales va caure i va deixar de ser líder fins ahir, després de la seva magnífica, treballada i autoritàri­a victòria en la nit qatariana.

«Feia temps que arrossegàv­em el problema de no poder avançar en carrera, però sembla que hem trobat la solució i això és molt reconforta­nt», explica Viñales. «Això sí, hem de mantenir els peus a terra i veure com anem aquest diumenge en el segon GP de Qatar, ja que aquest és un circuit, un ambient, un clima, unes condicions molt especials. On ha d’anar bé la moto és a Portimao i Jerez».

I per descomptat el que té molt clar el primer i nou líder del Mundial de MotoGP és la necessitat d’equilibrar potència. «Hem de solucionar el tema de les sortides, ja que totes les Ducati van sortir com coets. Jorge Martin em va passar com un míssil».

n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain