El Periódico - Català

La UE confia que el fons de recuperaci­ó arribarà sense retards

- SILVIA MARTINEZ

Malgrat la decisió del Tribunal Constituci­onal d’Alemanya de paralitzar temporalme­nt divendres passat el procés de ratificaci­ó de la «decisió de recursos propis», la norma clau que ha de permetre a la Comissió Europea acudir als mercats de deute a la recerca de finançamen­t amb què alimentar el pla de recuperaci­ó de 750.000 milions d’euros, Brussel·les encara confia que el procés podrà culminar a finals de juny i que no hi haurà retards que impedeixin l’arribada dels fons a partir del mes de juliol.

«El Constituci­onal alemany no ha posat en qüestió la validesa de la decisió sobre recursos propis. La CE està convençuda que el Tribunal Constituci­onal alemany decidirà ràpidament el cas de les mesures cautelars. L’objectiu de la Unió Europea és garantir que el procés d’aprovació es completi en tots els Estats membres per a finals del segon semestre», va explicar el portaveu de pressupost­os, Balazs Ujvari.

Gerra d’aigua freda

La valoració respon a la gerra d’aigua freda de divendres passat, quan l’alt tribunal amb seu a Karlsruhe va ordenar al president alemany, FrankWalte­r Steinmeier, no firmar la legislació prèviament aprovada pel Parlament fins a resoldre el recurs d’un grup de ciutadans que s’oposen que la UE s’endeuti per finançar el nou fons i que s’han afegit a la ultradreta.

«La CE està convençuda de la legalitat de la decisió sobre recursos propis i és crucial que sigui aprovada amb rapidesa per tots els Estats membres. En particular vistos els desafiamen­ts de la pandèmia de Covid-19», va recordar el portaveu.

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, per la seva banda, es va mostrar ahir confiat que finalment es desbloquej­arà la situació i es podran aprovar els fons europeus «durant les pròximes setmanes».

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain