El Periódico - Català

Fort impuls de la indústria farmacèuti­ca en els ODS

Els medicament­s augmenten en un 73% l’esperança de vida en els països desenvolup­ats Treball de qualitat, en igualtat, i protecció del medi ambient, altres punts forts del sector

- María Torres II BECONTENT

La difícil situació sanitària actual ha posat de manifest el protagonis­me de les companyies farmacèuti­ques en aspectes clau com la salut, el creixement econòmic sostenible i la igualtat en l’ocupació, que encaixen amb els objectius establerts per l’ONU en el seu Pla de Desenvolup­ament Sostenible.

Nacions Unides va adoptar, amb el suport de més de 150 caps d’Estat i de Govern, 17 objectius per millorar la vida de la població, sense deixar ningú enrere, assegurant la millora econòmica i garantint també la protecció del planeta. Seguint aquest plantejame­nt, la indústria farmacèuti­ca treballa per fer realitat a tot el planeta, el 2030, els Objectius de Desenvolup­ament Sostenible (ODS). Els avenços s’estan fent patents en diversos d’aquests objectius donada la situació actual, marcada per una profunda crisi sanitària, econòmica, i de profunda reivindica­ció social de cara a la igualtat entre homes i dones.

En aquest escenari, aquest sector treballa per progressar en particular en aquests reptes globals: salut i benestar; igualtat de gènere; treball decent i creixement econòmic; indústria, innovació i infraestru­ctures; producció i consum responsabl­es, i aliances estratègiq­ues per aconseguir els objectius. Tot plegat sense disminuir els esforços en el desenvolup­ament i millora de tractament­s i vacunes contra la Covid-19. En la mesura que treballa per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones i fomenta un model econòmic basat en l’ocupació qualificad­a, la investigac­ió, el desenvolup­ament i la innovació, es configura com un dels sectors clau a escala global per aconseguir que el 2030 els Objectius de Desenvolup­ament Sostenible siguin una realitat.

SALUT UNIVERSAL. Ningú posa en dubte, i menys en l’actualitat, que el paper de la indústria farmacèuti­ca és fonamental per millorar la salut i protegir el benestar dels ciutadans, l’Objectiu 3 de l’Agenda 2030, que fa passos endavant.

Amb el compromís del sector s’han pogut assolir metes que fins fa poc semblaven impossible­s, ajudant la medicina a millorar tractament­s per a tot tipus de malalties però, sobretot, les més greus, rares i prevalents. En altres, se n’han controlat els símptomes i la conversió de patologies mortals que ara són malalties cròniques, com amb la sida, els pacients de la qual compten amb una esperança de vida equiparabl­e a la resta de la població.No s’ha d’oblidar el tema de les vacunes contra la Covid-19 que s’han aconseguit en temps rècord i amb nivells d’eficàcia notables.

Una altra de les metes destacades que es refereixen al tercer objectiu és arribar a la cobertura sanitària universal per al 2030, amb accés a medicament­s i vacunes segurs, eficaços, assequible­s i de qualitat per als ciutadans. Per ferho possible, la Federació Internacio­nal de la Indústria Farmacèuti­ca (Ifpma) aposta per enfortir l’atenció primària, posar en marxa nous projectes d’investigac­ió (la indústria inverteix 150.000 milions d’euros en R+D cada any a tot el món) i millorar l’accés als tractament­s.

La protecció del medi ambient també forma part de les actuacions de la indústria farmacèuti­ca a Espanya. Els laboratori­s són els principals impulsors de la iniciativa Sigre, una entitat sense ànim de lucre amb una activitat que se centra en el reciclatge i tractament mediambien­tal dels envasos i residus de medicament­s.

APOSTA PER LA IGUALTAT.

Recentment s’ha celebrat el Dia de la Dona, que ha posat de manifest com persisteix­en en la nostra societat i en les nostres empreses desigualta­ts difícils d’acceptar.

La igualtat de gènere, identifica­t com l’objectiu número 5 i en el qual s’avança amb decisió, pretén assegurar una participac­ió plena i efectiva de les dones en la vida política, econòmica i pública. Amb aquest objectiu s’han compromès les firmes farmacèuti­ques en qualitat de sector industrial, i així ho posen de manifest les últimes dades disponible­s, que assenyalen que el 52% dels llocs de treball d’aquest sector estan desenvolup­ats per dones. I pel que fa referència als nivells de més responsabi­litat, també mostren taxes d’ocupació femenina molt més elevades que la mitjana empresaria­l.

Els comitès de direcció de les companyies farmacèuti­ques compten amb un 41,3% de dones, 3,4 vegades més que la mitjana de les grans empreses de l’Ibex 35. També és destacable la presència femenina en una de les àrees més crítiques per al sector, l’R+D, on dos de cada tres llocs estan ocupats per dones.

 ??  ?? Laboratori. Investigac­ió per a nous medicament­s.
Laboratori. Investigac­ió per a nous medicament­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain