El Periódico - Català

El PSC demana pas pel bloqueig de la negociació ERC-JxCat

El partit de Puigdemont reitera el veto a Aragonès i impedirà avui de nou la seva investidur­a com a president de la Generalita­t ● Esquerra demana sense èxit el vot dels postconver­gents per «responsabi­litat»

- XABI BARRENA / JÚLIA REGUÉ FIDEL MASREAL

El dia d’ahir va veure com, per fi, es produïa un moviment que pot desencalla­r la negociació entre ERC i Junts. El Consell per la República (CxR), amb un protagonis­me en la presa de decisions estratègiq­ues del procés que ha sigut un dels focus de dissensió entre els dos partits, va fer un comunicat en què s’obre a reformular la seva direcció per fer-la «col·legiada» entre partits i entitats independen­tistes. En l’actualitat, només els postconver­gents mantenen una vida orgànica activa al CxR, i la

CUP, per exemple, no hi està representa­da. Es pot entendre com un símptoma d’entesa, però, això sí, efectiu a partir de demà, perquè JxCat va anunciar que, en la segona votació de la investidur­a, avui, mantindrà l’abstenció que ja va donar divendres. Només els nou diputats cupaires sumaran els seus vots als 33 d’ERC.

I és que les files de Carles Puigdemont no cedeixen i, com va avançar aquest diari diumenge, han ratificat el sentit del seu vot. La designació d’Aragonès serà fallida i començarà des d’aleshores el compte enrere de dos mesos perquè un postulant aconseguei­xi prou suports per comandar la Generalita­t o, altrament, Catalunya estarà abocada a una repetició electoral que, per ara, els independen­tistes desdenyen.

La portaveu i vicepresid­enta de Junts, Elsa Artadi, es va mostrar convençuda que hi haurà acord en menys de dos mesos, és a dir, que no necessitar­an esgotar els terminis, però sí que es requereix, va dir, d’un lapse de temps per seguir

amb les negociacio­ns. Si bé va situar l’acord en qüestió de «dies», no va voler fixar-ne un calendari concret perquè per ara, segons va explicar, els esculls els han impedit parlar de l’estructura del Govern i del repartimen­t de carteres. «No és que no ens entenguem. La qüestió és que quan aterrem les propostes veiem que hi ha alguna disfunció», va admetre la portaveu de Junts.

Un «gest»

ERC, per la seva banda, es va agafar al comunicat del CxR com una taula de salvació per demanar a Junts que «faci un gest de responsabi­litat, «com el que tantes vegades ha fet Esquerra, l’última vegada, amb motiu de l’elecció de Laura Borràs com a presidenta del Parlament» i recolzi la investidur­a del seu candidat. El Consell per la República va emplaçar el president d’ERC, Oriol Junqueras; la secretària general dels republican­s, Marta Rovira; el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, així com els màxims dirigents de la CUP, de l’ANC i Òmnium Cultural a establir un «diàleg bilateral» per debatre sobre una reformulac­ió de la governança de l’ens.

Sota aquesta perspectiv­a, la portaveu republican­a, Marta Vilalta, va opinar que si hi ha un gest, hi haurà temps per tancar els serrells. Vilalta, com ha anat insistint en els últims dies, va asseverar que «no hi ha diferèncie­s insalvable­s que impedeixin l’acord». La seva homòloga a Junts defensa que encara no està tancat el pla de govern i que això impedeix que votin a favor del candidat republicà. «Demanem paciència. Estem segurs que val la pena esperar per aconseguir un Govern fort i estable», va insistir Artadi.

La petició d’ERC als puigdemont­istes de «responsabi­litat» en la votació d’avui ha caigut en sac foradat

 ?? Ferran Nadeu ?? El candidat a president de la Generalita­t, Pere Aragonès, abandona el Parlament, divendres, després de la primera sessió del debat d’investidur­a.
Ferran Nadeu El candidat a president de la Generalita­t, Pere Aragonès, abandona el Parlament, divendres, després de la primera sessió del debat d’investidur­a.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain