El Periódico - Català

El comerç torna a reflotar

El trànsit marítim es reprèn al canal de Suez després de desembarra­ncar el vaixell que va tenir col·lapsat el pas durant sis dies

- ANDREA LÓPEZ-TOMÀS

Crits d’«Al·là és gran» van ressonar ahir a l’estret canal de Suez. Després de sis dies encallat en la via marítima, el vaixell Ever Given va ser alliberat i es va restablir el trànsit al canal. Una flota de remolcador­s va aconseguir arrencar la proa del vaixell que havia generat un embús històric i provocat pèrdues milionàrie­s al comerç mundial. Gràcies a la marea alta, es va alliberar el vaixell de la mida d’un gratacel, resolent així una crisi global.

Egipte va triomfar en una carrera contra rellotge per desencalla­r l’Ever Given, de 400 metres d’eslora i 59 metres de mànega, que transporta 224.000 tones de mercaderia. «Avui, els egipcis hem aconseguit posar fi a la crisi malgrat l’enorme complexita­t tècnica que ha envoltat el procés», va anunciar el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi. El barco està sent mogut cap al Gran Llac Amarg, una àmplia franja d’aigua a mig camí entre l’extrem nord i sud del canal, per sotmetre’s a una inspecció tècnica. Però encara hi ha 367 vaixells a l’espera de reprendre la seva marxa.

«El treball que vam desplegar [divendres] va ser bastant exitós», va assenyalar el cap de l’Autoritat del Canal de Suez, l’almirall Osama Rabie. Els tímids avenços de la setmana passada han permès aquest gran desenvolup­ament en l’operació. Des de l’inici del bloqueig, un equip egipci que treballava amb consultors japonesos i holandesos dragava, cavava i tirava les 24 hores del dia. Junt amb una marea favorable, la lluna plena es convertia en la clau per construir les circumstàn­cies que poguessin moure el vaixell. Segons va dir Rabie, «el canal funcionarà les 24 hores després de reflotar el vaixell».

A primera hora del matí d’ahir el fons del barco continuava tocant el llit marí, tot i que la proa s’havia mogut lleument, segons un funcionari anònim de Shoei Kisen

Kaisha Ltd., la companyia propietàri­a de l’Ever Given. Els tècnics es van esforçar a desencalla­r la proa amb raigs d’aigua a alta pressió per treure el barco de l’argila.

Les pèrdues

Rabei va destacar els esforços «heroics» dels treballado­rs de l’SCA per la «gran feina» i per haver complert amb el seu «deure nacional». Amb l’accident, Egipte ha perdut més de 80 milions d’euros en ingressos, segons la firma de dades Refinitiv. La naviliera Maersk, la principal que opera al canal de Suez, va assenyalar diumenge que, una vegada alliberat el pas, es requeriran entre tres i sis dies per desfer el gran embús que s’ha generat en aquesta via, que suposa la ruta marítima més curta entre l’Àsia i Europa i per la qual transita el 12% del comerç marítim mundial i el 25% dels contenidor­s de mercaderie­s. La gestora del canal va reduir aquesta estimació a uns tres dies.

L’Ever Given es va encallar de forma lateral al canal de Suez dimarts passat, i va bloquejar el comerç marítim sense precedents. Tot i que s’ha apuntat als forts vents a la zona com la causa principal que el vaixell de càrrega encallés, ara Rabie assenyala «altres factors», entre els quals hi podria haver l’error humà.

 ?? Efe / Suez Canal Authority ?? L’‘Ever Given’, remolcat al canal després de ser reflotat, ahir.
Efe / Suez Canal Authority L’‘Ever Given’, remolcat al canal després de ser reflotat, ahir.
 ?? Reuters ?? Imatge de satèl·lit de l’‘Ever Given’ al canal de Suez.
Reuters Imatge de satèl·lit de l’‘Ever Given’ al canal de Suez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain