El Periódico - Català

Simón insta a la prudència per Setmana Santa per evitar la quarta onada

Sanitat preveu haver vacunat en 15 dies tots els més grans de 80 anys

- VALENTINA RAFFIO

La Setmana Santa comença amb una dada preocupant i una d’esperançad­ora. La mala notícia és que «tornem a estar en una fase d’ascens d’àmbit nacional», va destacar ahir Fernando Simón, director del Centre de Coordinaci­ó d’Alertes i Emergèncie­s Sanitàries. Encara és aviat per parlar de quarta onada, però segons indica l’últim butlletí del Ministeri de Sanitat, al voltant de 12 comunitats autònomes ja pateixen un increment significat­iu dels contagis respecte a la setmana anterior. La bretxa d’esperança torna a recaure, una vegada més, en la campanya de vacunació. Després de l’esprint dels últims dies, es calcula que el 10% dels espanyols han rebut almenys una punxada contra la Covid-19.

«Estem davant un punt d’inflexió; tant podem mantenir la tendència ascendent com revertir-la», va esgrimir Simón amb referència al possible impacte de les vacances de Setmana Santa en l’augment dels contagis. L’arribada d’una quarta onada més o menys virulenta, tal com va explicar Simón, estaria en mans tant de les mesures preses per les comunitats autònomes com del comportame­nt dels ciutadans en les pròximes dues o tres setmanes. «Si aconseguim que la Setmana Santa no tingui un impacte gran en la transmissi­ó, podria ser que aquesta quarta onada es converteix­i en una onadeta més suau. Però l’experiènci­a en situacions prèvies no ha sigut bona, així que hem de ser molt conscients del risc a què ens podem enfrontar», va comentar l’epidemiòle­g.

Interpel·lat sobre el possible impacte de l’arribada de turistes, i les polèmiques fotos que es van viralitzar aquest cap de setmana amb aglomeraci­ons al centre de Madrid, Simón va apuntar que «qualsevol persona assenyada té certa preocupaci­ó» davant aquestes imatges. «El risc no és tant l’entrada de turistes, sinó que, com qualsevol altre ciutadà, compleixin les mesures una vegada arribin aquí», va argumentar. A això, a més, cal afegir-hi el fet que la Comunitat de Madrid arrossega la incidència més alta respecte a les altres autonomies.

Segons l’últim balanç del Ministeri de Sanitat, en què es recullen dades des de divendres fins dilluns, Espanya suma 15.501 casos més d’infecció per coronaviru­s i 189 morts per Covid-19. Ara com

ara, a més, els hospitals espanyols atenen un total de 8.076 pacients amb Covid-19 hospitalit­zats i 1.861 ingressats a l’uci, per la qual cosa el virus continua «tensant» el sistema sanitari. Així mateix, la incidència acumulada (a catorze dies) puja deu punts respecte a divendres passat i s’acosta als 150 casos per 100.000 habitants. Això suposa 100 punts més que el llindar que al seu dia es va plantejar com a sinònim que la pandèmia estava en una situació de control. Setmana guanyada

La bona notícia és que l’efecte de les punxades ja es comença a veure. «Cada setmana que passa és una setmana que guanyem amb la vacunació», va defensar Simón. L’epidemiòle­g, de fet, calcula que entre finals de març i primers d’abril Espanya aconseguir­à el primer objectiu de la campanya de vacunació: immunitzar el 80% dels més grans de 80 anys. El segon, que preveu la vacunació del 70% de la població a l’estiu, també aniria «pel bon camí», segons el director del CCAES. «Vacuna rere vacuna estem reduint el nombre de persones susceptibl­es [a contraure la infecció], així com el risc i la letalitat de la Covid-19», va afegir. Segons l’últim balanç de la campanya de vacunació, les comunitats autònomes ja han administra­t set milions i mig de dosis contra la Covid-19 i ja hi ha més de dos milions i mig de persones completame­nt immunitzad­es.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain