El Periódico - Català

El 30% dels barcelonin­s anirien a viure fora per fatiga pandèmica

La fatiga pandèmica ha portat molts ciutadans a plantejar-se deixar la ciutat, malgrat que la satisfacci­ó de residir a la capital catalana continua obtenint un notable.

- HELENA LÓPEZ

La Covid ha ferit, no de mort però sí que ha deixat marca, aquest tan genuí i caracterís­tic orgull de ser barceloní; aquest consens de viure a la millor ciutat del món que travessa barris, generacion­s i classes socials. Segons els resultats de l’última Enquesta de Serveis Municipals, presentada ahir pel regidor Jordi Martí, el 30% dels barcelonin­s deixarien enrere la capital catalana si poguessin. Un percentatg­e que comporta la pitjor puntuació donada a la «satisfacci­ó de viure a Barcelona» des del 1995, un 7,3. Un notable, d’acord, però és que aquest orgull de ser barceloní és molt orgull.

UN MAL ANY. Les dades de l’enquesta, que aquest any es va fer a la tardor, just a l’inici de la segona onada de Covid –a la primavera, quan se sol fer, la ciutat estava confinada, un handicap tenint en compte que es basa en 6.675 entreviste­s presencial­s, fetes llar per llar–, mostren la marca que ha deixat la pandèmia a la capital catalana en tots els àmbits: el 41% dels enquestats asseguren que la seva economia familiar s’ha deteriorat en l’últim any, i més del 50%, que la ciutat ha empitjorat en general. Una xifra, aquesta última, que Martí considera «fins i tot baixa», atès el gran impacte del coronaviru­s.

FENOMEN CONJUNTURA­L. El 2020, la idea d’abandonar la ciutat va sobrevolar el cap del 30% dels barcelonin­s. Es tracta d’una fantasia que alguns dels que sí que podien han arribat a fer realitat, segons constata l’última actuació del padró municipal, que deixa en evidència no només que la ciutat ha perdut població per primera vegada en anys, sinó que els barris on més s’ha notat aquest impacte són els més acabalats, ja que alguns veïns han optat per empadronar-se a les seves segones residèncie­s. Segons el parer de Martí, i malgrat que encara no hi ha prou estudis ja que la pandèmia encara no ha finalitzat, la situació té l’aspecte de ser una mica més conjuntura­l que estructura­l: amb les dades de què es disposa fins ara, sembla que no es tracta tant d’una fuga de barcelonin­s, sinó de barcelonin­s que s’han emportat la ciutat sota el braç gràcies al teletrebal­l. A més, el regidor apunta que aquestes dinàmiques de fatiga urbana arran de la pandèmia no només es deixen entreveure a Barcelona, sinó també en d’altres grans ciutats, com Londres, París i San Francisco.

INSEGURETA­T. Malgrat que els delictes van caure durant el 2020 el 41%, segons va confirmar la setmana passada la Junta de Seguretat de Barcelona, els resultats de l’enquesta destaquen així mateix que la seguretat continua sent la principal preocupaci­ó dels barcelonin­s. De fet, el 17,7% dels sondejats responen que és el problema més gran de la ciutat. En segon lloc continua apareixent l’accés a una

El govern d’Ada Colau aprova però perd mig punt en un any i es queda en un 5,7

La seguretat és encara la principal preocupaci­ó, seguida de la vivenda i la Covid

vivenda digna, amb el 7,6% de les respostes. El turisme s’ha desplomat fins al lloc número 11, amb un inèdit 3%.

IRRUPCIÓ DE LA COVID. Com no podia ser de cap altra manera, la Covid ha entrat amb força a la llista de les preocupaci­ons dels barcelonin­s, i se situa en tercer lloc, amb el 7,5% de les respostes. I molt vinculat a les conseqüènc­ies de la pandèmia, també destaca l’increment de ciutadans que comenten entre les seves principals preocupaci­ons aspectes econòmics com l’atur, que figura en quarta posició, amb el 7,1%. De fet, al ser preguntats pel problema que més els afecta personalme­nt –a ells, com a individus, no a la ciutat–, el 15,2% dels sondejats responen l’atur i les condicions de treball (al lloc número u de la classifica­ció). Els problemes econòmics estan en tercera posició, amb el 7,5%, i la insegureta­t cau al quart lloc, amb el 7,2%.

DEMANDES CONCRETES.A la pregunta sobre la principal demanda que faria a l’ajuntament, «millorar la seguretat» torna al primer lloc del rànquing amb el 10,9% de les respostes. A continuaci­ó hi figura «millorar la neteja» (9,1%), una desena per sobre de «facilitar l’accés a la vivenda» (9%). Qüestió de perspectiv­a.

GESTIÓ DE L’AJUNTAMENT.

Quant a la nota donada a la gestió de l’ajuntament –un altre dels apartats destacats any rere any en aquesta enquesta–, el govern d’Ada Colau obté un 5,7, un aprovat, tot i que perd mig punt respecte a l’any passat. El 2019 va assolir un 6,2, i el 2018, un 6,5, la nota màxima de la sèrie històrica. El resultat obtingut per la Generalita­t en aquesta enquesta es queda en un 5,3, mentre que al Govern central els barcelonin­s no li donen més que un 4,5 (l’única Administra­ció que suspèn, tot i que es pot dir que la seva puntuació és una mica més alta que la

d’anys anteriors).

ETERN SUSPENS.

L’únic servei municipal que suspèn és l’aparcament,queixa històrica entre els barcelonin­s motoritzat­s enquesta rere enquesta. Sobre la mobilitat, les respostes reflecteix­en que el metro ha perdut viatgers, però ha guanyat adeptes el transport més antic del món: l’anar a peu (ara com ara, l’aposta del 12% dels barcelonin­s). Els bombers, amb un 8,2 de nota, tornen a ser amb diferència el servei municipal més ben valorat, seguit per les bibliotequ­es, amb un 7,7, i pels mercats municipals i els centres cívics, empatats amb un 7,4. Molt a prop es queda el tramvia, amb un 7,3.

VA PER BARRIS. Tornant a l’orgull de ser barceloní –sens dubte, un dels grans temes de l’enquesta–, aquest 7,3 (un notable cada vegada més a prop del bé que de l’excel·lent) és una nota mitjana molt semblant a tots els barris (quatre dècimes més baixa respecte a l’any passat). Això sí, si en lloc de preguntar per la ciutat la pregunta és pel barri on es resideix, la satisfacci­ó ascendeix fins al 7,8. El barri amb pitjor nota, tot i que a només una dècima del notable (6,9), és el Raval, enclavamen­t on el 41,6% dels veïns tenen com a principal demanda la millora de la seguretat.

 ??  ??
 ?? Manu Mitru ??
Manu Mitru
 ?? Ricard Cugat. ??
Ricard Cugat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain