El Periódico - Català

35.000 famílies vulnerable­s, alliberade­s del deute elèctric amb Endesa

- ELISENDA COLELL

Endesa, la principal companyia del sector a Catalunya, condona gairebé el 73% dels impagament­s dels últims cinc anys de les famílies més pobres. La Generalita­t i els ens supralocal­s assumiran la resta de les factures de la llum dels ciutadans atesos pels serveis socials.

«Fa cinc anys era impensable que Endesa assumís un sol euro de la pobresa energètica. Avui hem aconseguit que en condoni més de 28 milions». Aquesta frase de María Campuzano, portaveu de l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) mostra el calibre del document firmat ahir entre Endesa, la principal empresa subministr­adora d’electricit­at a Catalunya, i la Generalita­t per concloure el deute milionari de 35.518 famílies que no poden pagar els rebuts de la llum. El document no només acaba amb el deute passat, també acaba amb l’ambigüitat en la qual es tramitaven les ajudes als més vulnerable­s. Avui una família pobra té dret a tenir llum i a no pagar-la. El Govern espera que la resta de les elèctrique­s segueixin els passos d’Endesa, mentre que els moviments socials confien a estendre aquests drets socials al conjunt d’Espanya.

Es tracta d’un acord històric que no existiria sense l’empenta dels moviments socials iniciada després de la debacle de la crisi financera. «Avui [per ahir] és un dia per estar contents», va remarcar en roda de premsa, i després de firmar els acords amb Endesa, el conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani. A Catalunya, 35.518 llars tenen els subministr­aments con

tractats amb Endesa i no poden pagar-los. El 40% més que abans de la pandèmia, quan eren 25.000 les llars afectades. En total, deuen 38,7 milions que la companyia ha assumit que no cobrarà al complet. Endesa en condonarà gairebé el 73%, mentre que la Generalita­t, les diputacion­s, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona pagaran la resta.

El Govern va iniciar les negociacio­ns el setembre del 2019 exigint que la companyia pagués el 100% del deute derivat de la pobresa energètica, però l’empresa només acceptava condonar-ne el 50%. Al final s’ha optat per dividir el deute en diversos trams. L’empresa condonarà al 100% les factures del 2015 al 2018, que sumen un total de 17,5 milions. Amb el deute acumulat el 2019, 2020, el transcorre­gut del 2021 i la que es generi a partir d’avui, s’assumeix l’esquema que Endesa va proposar fa dos anys. L’empresa condonarà la meitat dels rebuts, i la resta la pagaran les administra­cions. La Generalita­t

afrontarà el 38% de les ajudes, i les diputacion­s provincial­s, el 12% restant. En el cas de la capital catalana, l’ajuntament pagarà les ajudes als barcelonin­s, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona assumirà els costos per a tots els municipis que inclouen l’ens i la diputació es farà càrrec dels 250 municipis restants.

Està previst que abans de l’estiu el deute quedi saldat. Acabaran així les trucades constants per part d’empreses de recobramen­t a milers de famílies que no tenien diners per pagar l’electricit­at i que ha costat la salut mental a més d’un. També es tancaran totes les causes judicials en les quals Endesa ha portat les famílies pobres davant els tribunals (en algun cas, els jutges han condemnat les famílies a pagar deutes inassumibl­es). «El deute es contemplar­à com a pagat i aquestes famílies podran respirar tranquil·les», va detallar el conseller El Homrani.

L’acord només afecta una empresa, Endesa. Però el Govern preveu que la resta d’elèctrique­s que operen a Catalunya acabin fent el mateix. «Aquest acord marca un precedent», va remarcar el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, l’equip tècnic del qual també ha facilitat les negociacio­ns per aconseguir l’acord.

Comptadors socials

Un element interessan­t del nou conveni de col·laboració entre Endesa i els serveis socials és que també es garanteixe­n comptadors socials per a les famílies pobres que actualment punxen la llum. L’acord pot acabar amb el risc d’incendi a què s’exposen les famílies que ocupen vivendes perquè no tenen cap altra manera de viure sota un sostre. Segons El Homrani, totes les famílies empadronad­es en un municipi i que estiguin ateses pels serveis socials «tenen dret a tenir accés a un comptador temporal per viure amb la màxima seguretat». Ara mateix es desconeix quantes famílies es troben en aquesta esquinçado­ra situació.

Les administra­cions locals, els ens municipals i la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, es van mostrar satisfets després de la firma. Buesa, que no va admetre preguntes de la premsa, va qualificar de «necessària» la llei que assegura la llum als més pobres. Per la seva part, la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Francina Alzina, va alertar que el nombre d’afectats per la pobresa energètica creixerà «davant una crisi social sense precedents» com la de la Covid. Ara les entitats miren al Congrés, perquè aprovi una llei similar a la catalana que estengui el dret a l’electricit­at a tot Espanya.

El pacte només afecta per ara una empresa, però el Govern preveu que la resta s’hi sumarà

 ?? Ferran Nadeu ?? Membres de la plataforma Aliança contra la Pobresa Energètica celebren l’acord aconseguit amb Endesa, ahir a Barcelona.
Ferran Nadeu Membres de la plataforma Aliança contra la Pobresa Energètica celebren l’acord aconseguit amb Endesa, ahir a Barcelona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain